fallback

Очакванията за новите съкращения на добива от ОПЕК+ подкрепят цените на петрола*

Очаква се по-слабият долар да засили търсенето на суровината от купувачите с други валути

10:11 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават леко във вторник на фона на по-слабия долар и очакванията, че групата производители от ОПЕК+ ще удължи и ще задълбочи съкращенията на добива заради опасения, че търсенето ще остане ниско, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 11 цента, или 0,1%, до 80,09 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 4 цента, или с 0,1%, до 74,90 долара за барел.

И двата показателя изтриха част от печалбите си, след като поскъпнаха рязко в началото на азиатската търговия.

ОПЕК+, която включва Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, сред които и Русия, ще проведе онлайн среща на министрите на държавите членки на 30 ноември, за да обсъди производствените цели за 2024 г.

Срещата следва рязкото поевтиняване на петрола по-рано заради опасения, че има свръхпредлагане на пазара въпреки съкращенията на добива от ОПЕК+. Цената на сорта Брент се понижи с повече от 18%, а WTI отстъпи с над 21% от върховете си в края на септември. Силното производство от страни извън ОПЕК, каквито са САЩ, увеличава натиска върху цените.

Цените на петрола се понижиха миналата седмица, след като ОПЕК+ отложи срещата си, за да изглади разногласията, свързани с производствените цели за африканските производители. Все пак членовете на групата са се доближили до постигането на компромис, коментираха четирима източници от ОПЕК+ пред Ройтерс в петък, което би могло да помогне на реалния лидер на групата Саудитска Арабия да постигне консенсус за това дали има нужда от задълбочаване на съкращенията на добива.

Спадът на цените може да спести на Рияд американския натиск да ограничава съкращенията на добива, смятат анализатори.

„Саудитска Арабия може да бъде спокойна, че цените на бензина в САЩ са се понижавали в продължение на 60 поредни дни. Това може да успокои възраженията на САЩ срещу всеки ход за затягане на петролните пазари и подкрепа на цените“, коментираха от ANZ Research в бележка от вторник.

Поевтиняването на щатския долар до най-ниското му ниво от три месеца насам се очаква да засили търсенето от страни, които плащат за петрола си в други валути.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 28.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още