fallback

Петролът поевтинява след отлагането на срещата на ОПЕК+*

Различните мнения в групата ще предизвикат волатилност на пазара следващата седмица, твърдят анализатори

09:18 | 23.11.23 г. 10
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават с около 1% в четвъртък, удължавайки губещата си серия, след като ОПЕК+ отложи срещата на министрите на държавите членки, което предизвика спекулации, че производителите може да намалят добива с по-малко от очакваното по-рано, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 1,01 долара, или с 1,23%, до 80,95 долара за барел, след като отстъпиха с цели 4% в сряда. Цената на американския West Texas Intermediate се понижава с 85 цента, или 1,1%, до 76,25 долара за барел, след като отчете спад от цели 5% в предишната сесия.

Очаква се търговията да остане слаба заради Деня на благодарността в Съединените щати.

Изненадващо Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, сред които е и Русия, отложиха за 30 ноември срещата, на която се очакваше министрите да обсъдят съкращения на добива на петрол.

Производителите не успяха да постигнат съгласие за нивата на добива и следователно за възможните намаления преди срещата, първоначално насрочена за 26 ноември, твърдят източници от ОПЕК+.

Трима представители от ОПЕК+ обаче казаха, че това е свързано с африканските страни, по-малки производители в групата, което донякъде успокои опасенията на инвеститорите.

Анализатори заявиха, че Ангола, Конго и Нигерия се стремят да увеличат своите квоти за доставки през 2024 г. над предварително договорените нива на срещата на ОПЕК+ през юни.

„На тази среща ОПЕК приключи с изравняването на квотите на ОАЕ... чрез намаляване на изискванията за африканските страни, които не успяха да постигнат необходимите производствени нива", коментира Хелима Крофт, анализатор в RBC Capital Markets в клиентска бележка.

Добивът на Ангола и Конго е под производствените им цели за 2024 г., докато Нигерия успя да увеличи производството над целта, тъй като сигурността в богатата на петрол делта на Нигер се е подобрила.

„Смятаме, че Нигерия може да се успокои, тъй като лидерите ценят дългогодишното си членство в ОПЕК и стоплянето на отношенията със Саудитска Арабия... Въпреки това може да е по-трудно да се преодолее разликата с Ангола, която е по-мрачно настроена членка на групата производители, откакто се присъедини към нея през 2007 г.“, сподели Крофт от RBC.

„Разминаването на мненията на членовете вероятно ще увеличи волатилността на пазара през следващата седмица“, коментираха анализатори от ING Bank в бележка.

Въпросите около предлагането от държавите членки на ОПЕК+ се появяват на фона на данни, които показват, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 8,7 млн. барела миналата седмица – много повече от очаквания от анализатори ръст от 1,16 млн. барела.

Броят на работещите петролни платформи на САЩ е останал непроменен, достигащ 500 през седмицата до 22 ноември, заявиха от компанията за енергийни услуги Baker Hughes в доклад в сряда.

Междувременно около 3% от добива на суров петрол в Мексиканския залив, или около 61 165 барела дневен добив, е бил спрян заради подводен теч от тръбопровод, съобщи в сряда бреговата охрана на САЩ.

*Цените са актуални към 8:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:18 | 23.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още