fallback

Готови ли са пазарите за празнични ръстове?

Перспективите за акциите се подобриха, но високите оценки и въздействието на високите лихви върху изоставащите сектори няма да изчезнат

16:32 | 19.11.23 г.

Борсовите инвеститори се готвят за коледни подаръци. Три четвърти от корпоративните отчети бяха силни, а инфлацията продължава да се забавя. Тъй като всички добри новини вече са отразени в цените, а доходността по облигациите предлага сериозна конкуренция, има обаче малко пространство за обичайните сезонни ръстове, пише Wall Street Journal.

Инвеститорите се чувстват оптимистично настроение след по-ниските от очакваното данни за инфлацията в САЩ от вторник. Индексите S&P 500 и Stoxx Europe 600 са нагоре съответно с 2,1% и 1% оттогава насам и благодарение на възстановяването си през ноември почти са изтрили загубите си от началото на август. Двата индекса бележат ръст от съответно 17% и 6% за 2023 г.

Това се случва на фона на приличните данни за потребителските цени и сезона на отчетите за третото тримесечие, който въпреки слабия старт завърши по-добре от очакваното. „Мекото кацане“, което много икономисти смятаха за невъзможно, сега изглежда най-вероятният резултат.

Има добри причини да се надяваме на още ръстове. Федералният резерв вероятно вече обяви последното си увеличение на лихвите, което исторически почти почти винаги е водило до спад в доходността по 10-годишните държавни облигации през следващите 12 месеца, показва анализ на JPMorgan. Пазарът на облигации очаква това сега.

Нещо повече, акциите са склонни да се представят добре през последното тримесечие на годината. Според Ned Davis Research, започвайки от 1987 г. показателят MSCI All Country World Index има средна обща възвръщаемост от 4,4% между октомври и декември, което го прави най-добрият тримесечен период за инвестиране. Някои доказателства сочат за „възход на Дядо Коледа“ около празниците. Това може да се дължи на индивидуални инвеститори, обхванати от празничния дух или, може би по-реалистично, от очакване, че професионалните парични мениджъри ще се върнат на позициите си през януари, готови да разпределят рисковите си бюджети за годината.

Има обаче един голям проблем: пазарите вече са в режим на отразяване в цените доброто настроение.

S&P 500 в момента се търгува на ниво 18,7 пъти над печалбите, които съставните му компании се очаква да генерират през следващите 12 месеца. Това е значително под върха от 2020 г., когато този коефициент почти докосна 24 пъти, но съответства на скъпите предпандемични нива.

Също така печалбите тази година бяха изключително насочени към големите компании. Докато акциите на технологичните и комуникационните компании – домът на групата „Великолепната седморка“ на Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Tesla и Meta – са поскъпнали с приблизително 50% тази година, подпомогнати от стабилни резултати, пет от десетте сектора в S&P 500 бележат спад, като комуналните услуги са надолу с около 10%.

Това последно поскъпване е различно: технологичните компании все още се справят добре, но истинските победители са недвижимите имоти, комуналните услуги и суровините – сектори, които страдат, когато лихвите са високи и имат слаби печалби в сравнение с очакванията. Това показва как по-широките пазарни настроения зависят от облекчението от по-високата доходност по облигациите.

Въпреки това доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи само до 4,4%, което е същото ниво, на което бяха през септември. Допълнителен спад далеч не е гарантиран. Въпреки че забавящата се инфлация дава възможност на централните банки да започнат да разхлабват паричната политика, те нямат голям стимул да ускоряват процеса. Перспективата за лихвите остава „по-висока за по-дълго време“.

Освен това краткосрочните лихвени проценти остават далеч над доходността по облигациите, което е исторически необичайно. Това означава, че дори ако централните банки намалят лихвите, доходността вероятно ще спадне много по-малко. Акциите сега са изправени пред сериозна конкуренция от страна на облигациите с фиксирана доходност: корпоративните облигации с инвестиционен клас имат доходност от 6%, junk облигациите близо 9%, докато очакваната доходност от печалба на S&P 500 е само 5,4%. Дори в сектори, изплащащи дивиденти, където инвеститорите получават надбавка от дългове с инвестиционен клас, като например финансови и комунални услуги, тази премия е далеч под медианата през последното десетилетие. Изключение правят енергийните компании, но е трудно да се твърди, че те заслужават много по-високи оценки.

Може да се окаже, че „Великолепната седморка“ имат достатъчно инерция, за да доставят празнично настроение сами. Но за останалата част от фондовия пазар охлаждането може да настъпи отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 19.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още