fallback

Представители на Фед: Чуждестранните инвеститори се ориентират все повече към американски ДЦК

Централните банкери обсъдиха устойчивостта на пазарите, ликвидността и бъдещето им

22:06 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Един от централните банкери на Федералния резерв на Ню Йорк заяви, че чуждестранните инвеститори са увеличили дела на своите държавни облигации през последните периоди с висока волатилност на пазара, а това е доказателство колко безопасен и ликвиден е пазарът на държавни облигации на САЩ, пише Bloomberg.

Много от служителите на централната банка на САЩ и други регулаторни органи предстои да изнесат речи в цялата страна в четвъртък, включително на деветата годишна Конференция на пазара на облигации в Ню Йорк, която тази година ще ще разгледа въпроси като устойчивостта на пазара, ликвидността и бъдещето на пазарите.

На конференцията, организирана съвместно от Фед, Министерството на финансите, Комисията по ценните книжа и борсите и Комисията за търговия със стокови фючърси, коментари направиха и заместник-председателя на Фед Майкъл Бар, Нели Лян, както и от други високопоставени представители на Фед в Ню Йорк.

Анна Нордстръм от Федералния резерв на Ню Йорк заяви, че чуждестранните инвеститори са увеличили дела на държавните си облигации по време на периоди на висока волатилност през последните години, което е сигнал за безопасността и ликвидността на пазара.

Чуждестранните инвеститори притежават ценни книжа на стойност около 8 трлн. долара съкровищни ​​ценни книжа, или 30% от пазара, заяви Нордстръм, ръководеща функциите на вътрешните и международни пазари в групата на Фед в Ню Йорк.

Междувременно делът на държавните облигации, притежание на чуждестранни представители на публичния сектор, е спаднал леко през последните години, заяви тя. Според нея, това в голяма степен се дължи на „специфични фактори“.

Друг от представителите на Федералния резерв Лиза Кук, по време на реч в Сан Франциско в четвъртък, заяви, че е наясно с риска от ненужно рязко свиване на икономиката, визирайки напрежението в някои сектори на икономиката, предизвикано от по-затегнатите финансови условия, а това може да е индикатор за допълнителен стрес.

Според нея трайната инерция на икономическия растеж и потребителските разходи може да забавят темпа на дезинфлация. „Въпреки това съм наясно и с риска от излишно отслабване на икономическата активност и заетостта“, коментира Кук на конференция на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС).

Представителят на Министерството на финансите, Нели Лян, похвали безпроблемното функциониране на облигационния пазар на САЩ през тази година въпреки нестабилността, регионалните банкови фалити и скорошната от киберхакерска атака.

Лян подчерта, че работата на регулаторите за укрепване на устойчивостта трябва да продължи и посочи възможни допълнителни стъпки за засилване на прозрачността при обемите на търговия и за ограничаване на излишния ливъридж, особено при двустранни споразумения за обратно изкупуване без централен клиринг.

Майкъл Бар, заместник-председател на Фед по надзора, заяви, че правителството се нуждае от повече информация за търговията с висок ливъридж от хедж фондовете на пазара на държавните ценни книжа.

Търговията с ливъридж, включително в т. нар. базисна търговия, може да играе важна роля на капиталовите пазари и да подобри ефективността на пазара, заяви Бар в коментари , подготвени за конференцията на Фед в Ню Йорк, посветена на пазара на държавни облигации. „Ливъриджът обаче може и да увеличи рисковете както за участниците на пазара, така и за функционирането на пазара на държавните облигации и трябва да се управлява по подходящ начин и от инвеститорите, и от техните контрагенти.

Въпреки че отбелязва възможните рискове от натрупването тази година на така наречените базисни сделки - залози, при които се използват пари назаем, за да се извлече печалба от разликата в цените между фючърсите и основните ​​облигации – Лян каза още, че тази практика може да осигури  и някои ползи. Тя подчерта потенциала на базисната търговия да подобри ликвидността и в крайна сметка да стимулира търсенето на държавен дълг.

Гуверньорът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър пък заяви, че ще е нужно време, докато инфлацията се върне изцяло към целта на централната банка от 2%.

„Инфлацията се движи доста над целта на Фед повече от две години и въпреки че все още е над нашата цел от 2%, има забележим напредък, въпреки относително силната икономика“, коментира Местър в четвъртък в коментари, подготвени за Конференция за финансова стабилност на банката. „Ще е нужно известно време, докато инфлацията се забави до 2%.“

На Фед му остава само още една среща за определяне на паричната политика, през декември, и представителите в момента анализират икономическите условия, за да видят дали ще са необходими допълнителни увеличения на лихвите.

Ако икономиката се развива по различен начин от очакваното, „паричната политика ще трябва да бъде гъвкава и да отговаря адекватно на променящите се перспективи и рискове. Вярвам, че сегашното ниво на лихвите ни поставя в добра позиция да направим точно това“, твърди Местър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:06 | 16.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още