fallback

Акциите на петролните и газовите компании поведоха спадовете на европейските борси

Корпоративните отчети подкрепиха индивидуалното движение на книжата на Siemens и Burberry

20:09 | 16.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията в четвъртък със спадове, а позитивните настроения, наблюдавани по-рано през седмицата след публикуването на положителни данни от САЩ и Китай, отслабнаха, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,7% до 451,27 пункта, като повечето сектори и големи борси в региона приключиха сесията на отрицателна територия. Акциите на петролните и газовите компании поведоха спадовете в региона, поевтинявайки с 2,7% на фона на по-ниските цени на петрола, а тези на компаниите за комунални услуги бяха изключение, като цената им се повиши с 1,1%.

Френският индекс CAC се понижи с 0,57% до 7168,4 пункта.

Британският бенчмарк FTSE 100 записа спад от 1,01% до 7410,97 пункта.

Германският DAX беше единственият, който регистрира лек ръст от 0,24% до 15 786,61 пункта.

По-слабата от очакваното инфлация, отчетена във САЩ във вторник засили надеждите, че цикълът на затягане на паричната политика на Фед е към своя край. Китайските икономически данни също донесоха добри новини – азиатската страна отчете по-добри от очакваното продажби на дребно и ръст на фабрично производство през октомври.

Корпоративните отчети продължават да стимулират индивидуалното движение на цените на акциите в Европа, като Siemens беше една от големите, които представиха резултати преди старта на търговията в четвъртък. Нейните акции поскъпнаха с повече от 5%, след като германският индустриален гигант отчете рекордни тримесечни резултати.

Цената на книжата на Burberry пък се понижи с 9%, след като британската марка за луксозни облекла предупреди, че може да не изпълни прогнозата си за годишни приходи на фона на забавяне на потребителските разходи в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 16.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още