fallback

Американските акции отново са във възход, но дали зад ъгъла не дебне мечка?

Въпросът за оптимистите е един – дали по-скромна възвръщаемост би ги удовлетворила

17:38 | 17.11.23 г. 5

Американският пазар на акции расте отново и това означава само едно – настъпва сезонът на мечките.

Какъв вид мечки обаче ще променят играта? При истинските мечки експертите дават съвети за действие при среща според конкретния вид: при черна – нападате, при кафява – залягате, пише Dow Jones.

Когато става въпрос за пазарите на акции, поне един стратег смята, че инвеститорите трябва да действат по-предпазливо, защото иззад дървото може да ги дебне гризли.

Това обаче е контраинтуитивно. След няколко трудни месеца Хелоуин донесе сладки лакомства вместо пакости - S&P 500 нарасна с над 7% през първата половина на ноември. Това прогони мислите за мечи пазар от главите на много инвеститори.

Би трябвало още повече трейдъри да спрат да мислят за мечи пазар, защото данните в САЩ показват, че инфлацията продължава плавно да се забавя.

Основателят на Gavekal Research Чарлз Гейв обаче смята, че инвеститорите не трябва да свалят гарда.

„Американският пазар на акции може да се измерва в просто доларово изражение или в златно изражение. Заради динамиката на валутните пазари много предпочитат последното, като използват съотношението между S&P 500 и цената на златото. Това съотношение измерва колко злато ще е необходимо, за да се купи индексът. Колкото е по-високо, толкова повече акциите се сравняват с метала“, посочва той.

През 1971 г. – началото на десетилетието, белязано от инфлацията, съотношението между S&P 500 и цената на една тройунция злато (базирана на 1923 г.) е на ниво от 631. Това число намалява до само 32 към началото на 1980 г.

Разбира се, този модел не се задържа за постоянно. Като цяло S&P 500 изпреварва цената на златото с около 1,5% годишно от 1923 г. насам. Съотношението в момента е 545.

Според Gavekal златото се е доказало като добър индикатор за предвиждането на събития в три периода: 1929-1934  г., 1970-1980 г. и 2000-2012 г. Чарлз Гейв смята, че най-добрият начин да се оцени дали „нещо се задава“ е да се провери дали съотношението между S&P 500 и цената на златото е над или под седемгодишната пълзяща средна стойност.

Седем години могат да изглеждат като произволен период, но той подчертава, че този период е проработил в три от четири големи събития през последните 100 години. Само веднъж този индикатор е подал фалшив сигнал – при първоначалната паника в началото на пандемията от COVID-19, но бързо се е обърнал.

Гейв подчертава, че съотношението между S&P 500 и цената на златото е над седемгодишната пълзяща средна, но той не е съвсем спокоен. Като се връща към началото на това хилядолетие, това съотношение е било 545 при седемгодишна пълзяща средна от 506. През последните две години съотношението се задържа около и над пълзящата средна, но не я пробива, заради което той смята, че няма място за паника, а за повишено внимание.

Според него инвеститорите трябва да наблюдават данните, както и да поддържат позиция в злато от поне 25% - начинът, по който той е избягвал среща с "гризли".

Чарлз Гейв не е единственият предпазлив глас на фона на пазарния подем. Основателят на Rosenberg Research Дейвит Розенбърг отбелязва, че един ключов елемент е пропуснат покрай еуфорията около инфлацията. „Това, което пазарът не вижда, е внезапната загуба на корпоративна ценова сила, което подновява опасенията, че се задава нов спад на печалбите“, казва той.

В допълнение, той смята, че по-високата доходност от държавните облигации остава основна пречка за пазара.

Не всички анализатори са крайно настроени – пазарният стратег от Stifel Бари Банистър смята, че акциите могат да продължат да се колебаят до пролетта, че и след това. Goldman Sachs също не очаква много от пазара на акции. От банката наскоро потвърдиха очакването си S&P 500 да достигне 4700 пункта към края на 2024 г., което – ако се осъществи, ще представлява 4,6% ръст в сравнение с нивото на затваряне на индекса във вторник, 14 ноември 2023 г.

За биковете въпросът е един – дали по-скромна възвръщаемост би ги удовлетворила? Розенбърг заключава, че „всички трябва да се радваме на подема при акциите, докато го има“. Дори ако зад ъгъла чака мечка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:48 | 17.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още