fallback

Силното предлагане в САЩ и слабото търсене в Китай понижават цената на петрола

Технически фактори също ограничават поскъпването му според анализатори

10:08 | 16.11.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават в четвъртък, удължавайки спадовете си от предишната сесия, тъй като към сигналите за по-голямо предлагане от САЩ се добавиха опасения за слабо търсене на енергоизточници от Китай, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 35 цента, или 0,43%, до 80,83 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 40 цента, или 0,52%, до 76,26 долара за барел.

И двата бенчмарка поевтиняха с по 1,5% по време на предходната сесия.

Изтичащият по-скоро договор за WTI също се търгуваше под цената за по-далечния – структура, известна на пазара като contango, а това показва, че инвеститорите очакват цените да се повишат.

„Опасенията, свързани с рекордно високото производство в САЩ, оказват допълнителен натиск върху цените на петрола, допълвайки и без това несигурните перспективи за търсенето“, заяви Тина Тън, пазарен анализатор в CMC Markets в Оукланд.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 3,6 млн. барела миналата седмица до 421,9 млн. барела, сочат данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), и надхвърлят очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ръст от 1,8 млн. барела.

Добивът на суров петрол в САЩ е останал стабилен с рекордните си 13,2 млн. барела дневно.

В Азия производителността на китайските петролни рафинерии е спаднала през октомври от рекордните си нива предходния месец, тъй като търсенето на промишлени горива е отслабнало и маржовете на рафинериите са се свили. Въпреки това икономическата активност в страната се засили през октомври, индустриалното производство се разрасна с по-бързи темпове, а продажбите на дребно надминаха очакванията.

Други данни, публикувани в четвъртък сутринта, засилиха опасенията за имотния сектор в Китай , като показаха, че цените на новите жилища са се понижили за четвърти пореден месец през октомври.

Някои технически фактори също ограничават ръста на цените на петрола, смята Яп Джун Рон, пазарен стратег в IG в Сингапур.

*Цените са актуални към 9:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 16.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още