fallback

„Агрия Груп Холдинг“ купува производителя и търговец на зърно „Комерс“ ЕООД

КЗК трябва да оцени сделката и да се произнесе по нея

12:31 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

„Агрия Груп Холдинг“ АД ще осъществи ново придобиване. Дружеството е уведомило Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за сделка с фирмата „Комерс“ ЕООД – производител и търговец на зърнени и маслодайни култури.

КЗК трябва да оцени сделката и да се произнесе по нея. Срокът за това е два месеца.

Уведомлението е публикувано на сайта на регулатора.

„Комерс“ ЕООД е регистрирано с капитал в размер малко под 300 хил. лева. Едноличен собственик на капитала е „Агрикорн Стар" ЕАД с 50 хил. лева капитал и едноличен собственик Мирослава Иванова Стефаниева. Тя е и управител на „Комерс“ ЕООД.

За 2022 г. „Комерс“ ЕООД е реализирало приходи в размер на 48,8 млн. лева в сравнение с над 23,3 млн. лева през 2021 г., което е над два пъти повече на годишна база. Компанията отчита печалба в размер на над 4,3 млн. лева за миналата година при 3,1 млн. лева за предходната, или с близо 40% повече на годишна база.

„Агрия Груп Холдинг“ осъществи няколко придобивания от 2022 г. насам. Последното е от началото на тази година – за производителя на биоетанол „Алмагест“, чието предприятие е край Ихтиман.

Миналата година групата придоби на 100% капитала на търговеца на зърно „Силг Газ БГ“, 50% от компанията за инвестиции в имоти „Ей Би Инвестмънтс Груп“ АД, една трета от дяловете в „Енерджи Солар Технолоджис” АД.

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдинг“ поевтиняват с над 14%, а пазарната капитализация достига 137,36 млн. лева.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 15.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още