fallback

Петролът поскъпва след силните икономически данни от Китай*

Международната агенция по енергетика подобри прогнозата си за търсенето на суровината през 2023 г.

09:43 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават в сряда на фона на по-силните от очакваното данни за фабричното производство и продажбите на дребно в Китай, ден след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) повиши прогнозата си за растеж на търсенето на петрол за тази година, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 21 цента, или 0,25%, до 82,68 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 20 цента, или 0,26%, до 78,46 долара.

Икономическата активност в Китай се е засилила през октомври, тъй като индустриалното производство се е разраснало с по-бързи темпове и ръстът на продажбите на дребно е бил по-силен от очакваното, което е обнадеждаващ знак за втората по големина икономика в света.

МАЕ последва примера на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) и повиши прогнозата си за растеж на търсенето на петрол за тази година въпреки перспективите за забавяне на икономиките на много големи страни.

„Според МАЕ търсенето на петрол ще остане стабилно. Агенцията повиши прогнозата си заради по-доброто от очакваното потребление в Китай“, коментираха от ANZ Research в бележка в сряда.

Очакванията, че Федералният резерв на САЩ може да намали лихвите си следващата пролет, тласнаха щатския долар към двумесечно дъно спрямо кошница от други валути. По-слабият долар може да увеличи търсенето на петрол, като направи суровия петрол по-евтин за купувачите, използващи други валути.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) ще публикува първия си доклад за запасите от петрол от две седмици насам в сряда. EIA не публикува такъв миналата седмица заради ремонт на системата.

За седмицата, приключила на 10 ноември, анализатори прогнозират, че енергийните фирми са натрупали още около 1,8 млн. барела суров петрол към запасите на САЩ, според проучване на Ройтерс, като резултатите се доближават до тези от публикувания в сряда доклад на Американския петролен институт.

*Цените са актуални към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 15.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още