fallback

Европейските борси останаха на отрицателна територия в края на седмицата

Акциите на компаниите за храни и напитки поведоха спадовете в региона

20:10 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари приключиха сесията в петък на червено, след като гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви, че централната банка „не е сигурна“, че е направила каквото е необходимо, за да овладее инфлацията, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1% до 443,31 пункта.

Германският DAX отстъпи с 0,77% до 15 234,39 пункта в последната сесия от седмицата.

Френският индекс CAC 40 отбеляза спад от 0,96% и завърши сесията на ниво от 7045,04 пункта.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,28% до 7360,55 пункта.

Акциите на компаниите за хранителни продукти и напитки поведоха спадовете в региона , поевтинявайки с 3,1%, тъй като всички сектори бяха на червено с изключение на петролния и газовия, които прибавиха 0,4%.

Отделно от това британската икономика стагнира през третото тримесечие, показаха предварителни данни от петък.

Брутният вътрешен продукт е останал непроменен спрямо второто тримесечие, съобщават от Националната статистическа служба (ONS) в петък. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха спад от средно 0,1%. Само през септември БВП е нараснал 0,2%, сочат данните.

Пауъл заяви в четвъртък, че той и колегите му са били обнадеждени от скорошното забавяне на темповете на инфлация в страната, но все още не са сигурни, че са постигнали курс на паричната политика, който е „достатъчно рестриктивен, за да забави инфлацията до 2% в бъдеще“.

Миналата седмица Фед остави лихвите си непроменени, заедно с Английската и Европейската централна банка , а пазарите в момента се фокусират върху това кога през следващата година регулаторите ще започнат да намаляват лихвите си –нещо, от което централните банкери предпазливо се въздържат.

Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион също останаха на червено в петък след като широкият измерител S&P 500 в САЩ прекъсна осемдневната си печеливша серия на фона на коментарите на Пауъл и рязкото повишаване на доходността по държавните облигации. На Wall Street индексите започнаха сесията положително, а трейдърите наблюдаваха доходността по държавните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 10.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още