fallback

Новите корпоративни отчети окрилиха европейските борсови индекси

Във фокуса на пазарите попадна новината за решението на Франция и Германия да намерят съвместно споразумение по новите фискални правила на ЕС

19:45 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията с ръстове на фона на поредната порция корпоративни отчети и новините около икономиката в региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,84% до 447,8 пункта.

Френският индекс CAC се повиши с 1,13 на сто до 7113,66 пункта.

Британският показател FTSE записа ръст от 0,73% до 7455,67 пункта.

Германският измерител DAX напредна със 122,94 пункта, или 0,81%, до 15 352,54 пункта.

Във фокуса на пазарите попадна новината за решението на Франция и Германия да засилят усилията си да намерят съвместно споразумение по новите фискални правила, което може да прокара пътя за сделка на ниво Европейски съюз (ЕС) до края на годината. Френският финансов министър Брюно льо Мер заяви, че планира да се отправи към Берлин през следващите дни за разговори с германския си колеги Кристиан Линднер и да се опитва да постигне напредък.

Льо Мер заяви, че е жизнено важно да има споразумение до края на годината, казвайки, че „цялото доверие в ЕС е заложено на карта“.

Инвеститорите реагираха и на новите данни за икономиката на Китай, където потребителските цени се понижават с 0,2% през октомври, след като отбелязаха нулев ръст през предходните два месеца, показват данни на Националното статистическо бюро.

Потребителските цени спаднаха под нулата през юли и се колебаят на ръба на дефлацията на годишна база, отхвърляйки прогнозата на Китайската народна банка от август, че цените ще се възстановят след трудния период през лятото.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 9 ноември.

Междувременно Европейският парламент одобри преговорната си позиция относно смекчаването на новите правила за автомобилите и камионите с двигатели с вътрешно горене. Освен това е отложен моментът на прилагането на рестрикциите за автомобилите - до три години след приемането на цялото вторично законодателство, свързано с предложението.

При индивидуалните акции книжата на Wizz Air поевтиняха с над 9,5%, след като авиопревозвачът понижи прогнозата си за печалба за фискалната 2024 г., тъй като проблеми с двигателите ограничават растежа, а растат и притесненията за влиянието на забавящата се икономика и геополитическото напрежение.

Акциите на Continental AG поскъпнаха с 0,28%, след като доставчикът на автомобилни части повиши прогнозата си за четвъртото тримесечие и обяви, че очаква по-голям растеж на глобалния автомобилен пазар през тази година.

Цената на книжата на Vestas се понижи с 2,1%, след като поскъпнаха с над 9% в сутрешната търговия, отразявайки по-добрата от очакваното печалба на производителя на вятърни турбини за тримесечието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 09.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още