fallback

Европейските борси записаха спад след силната минала седмица

Недвижимите имоти изгубиха пара, а Ryanair подкрепи сектора на пътуванията в Европа

20:23 | 06.11.23 г.

Европейските борси отбелязаха спад, след като бенчмарковият индекс Stoxx 600 записа най-големия си седмичен скок от март насам. Секторът на недвижимите имоти изгуби пара, а Ryanair отбеляза ръст, след като обяви рекордна годишна печалба, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс се понижи с 0,2%, след като напредна с над 3% миналата седмица, когато инвеститорите бяха под влиянието на редица силни отчети и признаците за край на затягането на паричната политика от големите централни банки.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза минимален ръст от 0,03% до ниво от 7417,76 пункта. Германският DAX се понижи с 0,35% до ниво от 15 135,97 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,48% и завърши деня на ниво от 7013,73 пункта.

Нови данни показаха, че забавянето на бизнес активността в еврозоната се е задълбочило миналия месец, знак за нарастваща вероятност от рецесия във валутния съюз с 20 страни.

Данните за цените на производител в еврозоната и за продажбите на дребно през септември, които трябва да бъдат публикувани през седмицата, също ще бъдат следени внимателно на фона на отслабващия натиск върху цените.

Секторът на недвижимите имоти изгуби 2,9%, след като се представи най-добре миналата седмица.

В същото време книжата на Ryanair поскъпнаха с 5,3%, след като най-голямата авиокомпания в Европа от гледна точка на брой пътници прогнозира рекордна годишна печалба и обеща да изплаща редовно дивидент. Компанията допринесе за ръста на сектора на пътуванията и развлеченията с 0,6%.

Цената на акциите на Telecom Italia намаля с 3,4%, след като нарасна с 5,4 на сто, когато бордът на директорите на телефонната компания одобри продажбата на мрежата си с фиксирани линии на американската компания за частни капиталови инвестиции KKR, предизвиквайки недоволството на водещия си акционер Vivendi.

Книжата на Melrose Industries поскъпнаха с 3,5%, след като британският аерокосмически доставчик съобщи, че подразделението му GKN Aerospace Engines е подписало споразумение GE Aerospace, удължавайки дългосрочното партньорство.

Evotec отписа 6,3%, след като RBC понижи рейтинга на книжата на германската биотехнологична компания до "sector perform" спрямо "outperform" преди това.

Книжата на PostNL поевтиняха с 12,6%, след като нидерландската пощенска компания обяви резултати за третото тримесечие под очакванията на анализаторите.

Операторът на колцентрове Teleperformance понижи целта за растежа на приходите си за цялата година за трети път тази година, след което книжата ѝ поевтиняха с 3,2%.

Базираната в Ирландия Kingspan Group отписа 5,3%, след като обяви приходи от продажби на стойност 6,14 млрд. евро за деветмесечието до 30 септември спрямо 6,25 млрд. евро през 2022 г.

Инвеститорите ще наблюдават и прегледа на кредитния рейтинг на Италия от Fitch Ratings в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 06.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още