fallback

Nasdaq Composite и S&P 500 продължават ръста си и в началото на новата седмица*

Dow Jones единствен сред трите бенчмарка на Wall Street стартира на червено

18:27 | 06.11.23 г.

Основните индекси на Wall Street не успяват да намерят единна посока в началото на сесията в понеделник, докато пазарът се опитва да запази инерцията от силната минала седмица, пише CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се повишава незначително с 1,89 пункта, или 0,04%, до 4360,23 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite започва сесията с ръст от 20,34 пункта, или 0,15%, до 13 498,62 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average единствен от трите основни индекса на Wall Street записва спад от 7,78 пункта, или 0,02%, до 34 053,54 пункта.

Акциите на Nvidia поскъпват с 1,6%, подкрепени от оптимизма на Bank of America преди компанията да представи отчета с резултатите си за тримесечието. Цената на книжата на Tesla се повишава с 0,53%, след като Ройтерс съобщи, че компанията планира да произвежда електрически превозни средства в своята фабрика в Берлин, които ще се продават на цена от 25 хил. евро.

Миналата седмица беше най-печелившата и за трите основни бенчмарка от началото на годината, които започнаха ноемврийската си търговия оптимистично. Dow приключи миналата седмица с ръст от 5,1%, отбелязвайки най-големия си седмичен напредък от октомври 2022 г. насам, S&P 500 се повиши с 5,9% през това време, а Nasdaq Composite записа ръст от 6,6%. Това беше най-добрата седмица от ноември 2022 г. и за двата индекса. Доходността по облигациите се понижи след публикуването на по-слабите от очакваното данни за работните места в САЩ, давайки тласък на акциите.

„Фондовият пазар започна месеца силно и това изглежда оправдано предвид това, което наблюдаваме в повечето, макар и не всички, от нашите индикатори за нагласите“, пише Лори Калвасина, ръководител на отдела за стратегии за акции в САЩ в RBC Capital Markets.

„Като мнението ни през последния близо месец беше, че ако доходността по облигациите спре да се повишава, американските акции ще се разминат с допълнителните щети“, добави тя.

Тази седмица ще бъде спокойна по отношение на икономическите данни и отчетите на компаниите, но сезонните попътни ветрове биха могли да помогнат за възстановяването на акциите. Ноември обикновено е най-силният месец за S&P 500, според „Алманаха на борсовите трейдъри“. Адам Търнквист от LPL Financial, отбеляза, че с него започва и най-добрият шестмесечен период на възвръщаемост за пазара от 1950 г. насам. От тогава до сега S&P е генерирал средна възвръщаемост от 7% през периода от ноември до април.

Сезонът на отчетите е към своя край, като повече от 400 компании в S&P вече са представили тримесечните си финансови резултати. Инвеститорите тази седмица очакват публикуването на отчетите на Walt Disney, Wynn и MGM Resorts, Occidental Petroleum и DR Horton.

Търговците ще следят и двете изявления на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, очаквани през следващите няколко дни. Миналата седмица централната банка остави лихвите си непроменени на второ поредно заседание, а доходността по облигациите се понижи след решението. Инвеститорите вече се надяват, че кампанията на Фед за повишаване на лихвите е към своя край.

Междувременно на петролния пазар фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 1,39 долара, или 1,64%, до 86,28 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 1,60 долара, или 1,99%, до 82,11 долара за барел, след като Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще оставят съкращенията на добива си в сила до края на годината.

На валутните пазари еврото отслабва до 1,073 долара за брой. Стойността на британския паунд се повишава до 1,238 долара за брой.

Златото поевтинява с 0,37% до 1991,8 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 06.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още