fallback

Петролът поскъпва на фона на съкращенията на добива на Саудитска Арабия и Русия*

И двете най-големи производителки ще поддържат предлагането затегнато до края на годината

10:18 | 06.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишават в понеделник, тъй като водещите производители Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще запазят допълнителните си съкращения на добива до края на годината, поддържайки предлагането затегнато, докато инвеститорите наблюдаваха за по-строги американски санкции върху иранския петрол, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват със 74 цента, или 0,87%, до 85,63 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 80 цента, или 0,99%, до 81,31 долара за барел.

Саудитска Арабия потвърди, че ще продължи с доброволното си съкращение на добива с 1 млн. барела дневно през декември, за да задържи добива на ниво около 9 млн. барела на ден, заяви източник от енергийното министерство в изявление. Решението на Саудитска Арабия беше в съответствие с очакванията на анализаторите.

Русия също заяви, че ще продължи с нейното доброволно намаляване на доставките от 300 хил. барела на ден от износа на суров петрол и нефтопродукти до края на декември.

Анализатори на ING коментираха в бележка, че ще има излишък на пазара на петрол през първото тримесечие на следващата година, „което може да е достатъчно, за да накара саудитците и руснаците да продължат със съкращенията“.

И двата бенчмарка отбелязаха второ поредно седмично поевтиняване миналата седмица с около 6%, тъй като геополитическата рискова премия намаля след срещата между американски дипломати и регионални лидери в Близкия изток, която имаше за цел да ограничи риска войната между Израел и „Хамас“ да прерасне в по-широк конфликт.

Тази седмица фокусът на инвеститорите се насочва към икономическите данни от Китай, след като вторият по големина потребител на петрол в света публикува разочароващи данни за фабричното си производство миналата седмица.

Базираният в Сидни анализатор на IG Тони Сикамор очаква движението на цените на петрола да бъде определено от новините от Близкия изток и статистическите данни тази седмица.

Той добави, че цената на WTI трябва да се задържи над нивото от 80 долара за барел в началото на тази седмица, в противен случай цените може да се понижат до дъното от 77,59 долара, което достигнаха през август.

Според Сувро Саркар, анализатор от DBS в Сингапур, Брентът ще се задържи на ниво около 80-85 долара за барел, като посочи удължените съкращения на доставките, евентуалния края на лихвените повишения и по-слабия щатски долар след по-слабите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ като причини за това.

В петък Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за засилване на санкциите срещу иранския петрол, който ще наложи мерки на чуждестранни пристанища и рафинерии, които преработват петрол, изнасян от Иран, ако бъде подписан като закон.

Саркар от DBS заяви, че анализаторите все още следят дали потенциалният закон ще засегне износа на петрол от Иран. Подобни санкции често са придружени от освобождаване от задължения, свързани с националната сигурност и Китай все още ще може да продължи да внася ирански петрол.

В Съединените щати работещите петролни платформи са намалели с 8 до 496 миналата седмица, най-ниското им ниво от януари 2022 г., съобщи фирмата за енергийни услуги Baker Hughes в седмичния си доклад в петък.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 06.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още