fallback

Петролът поскъпва на фона на силен апетит за риск*

И двата водещи бенчмарка на пазара обаче са напът да запишат седмични спадове

09:01 | 03.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишават леко в петък, но са напът да приключат втора седмица със спадове, тъй като опасенията за доставките, дължащи се на конфликта в Близкия изток - ключов за производството регион, отслабнаха, въпреки че перспективите за търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света Китай остават замъглени, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 20 цента, или 0,24%, до 87,06 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate се повишава с 30 цента, или 0,36%, до 82,76 долара за барел.

„Цените на петрола успяха да се повишат на фона на засиления апетит за риск, а пазарите продължават да се надяват, че Фед вероятно е приключил с лихвените повишения “, заяви Йеап Джун Рон, пазарен стратег в IG.

„Въпреки това, все още има известни съмнения за перспективите за търсенето на петрол тази седмица, тъй като данните за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на Китай не успяха да потвърдят, че търсенето се възстановява“, добави Йеап.

Фабричната активност в Китай неочаквано се сви през октомври. Официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) се понижи до 49,5 пункта през октомври от 50,2 пункта през септември, преминавайки отново под границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, сочат данни на Националното статистическо бюро в сряда.

Същевременно геополитическите опасения останаха на фокус, тъй като в четвъртък израелските сили обсадиха град Газа – най-големият град в ивицата – при атаката си срещу „Хамас“, съобщиха военните. Но палестинската групировка устоя на настъплението с удари от подземни тунели.

Белият дом заяви, че проучва възможността за паузи в конфликта Израел-„Хамас“, за да могат хората безопасно да напуснат Газа, а хуманитарната помощ да стигне до територията.

И двата водещи бенчмарка поскъпнаха с повече от 2 долара за барел в четвъртък и въпреки това Брентът е напът да отчете седмичен спад на цената от около 4%, докато WTI изглежда се е насочил към 3% спад в сравнение с миналата седмица.

Федералният резерв на САЩ запази лихвите си непроменени в сряда, а Английската централна банка също направи пауза и остави лихвените проценти на 15-годишен връх . Стабилните лихви подкрепиха цените на петрола, тъй като апетитът за риск се върна на пазарите.

По отношение на предлагането, най-големият износител на петрол в света Саудитска Арабия се очаква  отново да удължи своето доброволно съкращение на добива на петрол от 1 млн. барела на ден до декември, смятат анализаторите.

Същевременно данните за броя на работещите петролни платформи в САЩ се очакват по-късно през деня, като ще послужат за индикатор за бъдещото производство.

*Цените са актуални към 8:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:01 | 03.11.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още