fallback

Европейските борси изпращат най-слабия месец от година насам

Дневните резултати на основните индекси обаче са положителни

20:05 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари отбелязаха най-лошото си месечно представяне от почти година насам през октомври, въпреки че завършиха позитивно последния ден на месеца, тъй като инвеститорите обърнаха внимание на нова поредица икономически данни и корпоративни отчети, пише CNBC.

Общоевропейският Stoxx 600 завърши деня с повишение от 0,6%, като секторите в него отбелязаха предимно ръстове. Бенчмаркът е загубил над 4% през октомври, сочат данни на Лондонската фондова борса (LSEG).

Германският DAX се повиши с 0,64% до 14 810,34 пункта.

Френският индекс САС 40 записа ръст от 0,89% и затвори на ниво от 6885,65 пункта.

Бенчмаркът на Лондонската фондова борса FTSE 100 се понижи с 0,08% до 7321,72 пункта.

Акциите на петролните и газовите компании поевтиняха с 0,8%, тъй като листваните в Лондон акции на BP приключиха сесията с 4,5% спад в цената си, след като компанията не отговори на очакванията за резултатите си през третото тримесечие. Пивоварните компании AB InBev и Carlsberg отчетоха по-ниски продажби, но по-високи приходи за тримесечието, дължащи се на разликата в цените.

Таблица: CNBC

Данни от по-рано показаха, че инфлацията в еврозоната е се е забавила до двугодишно дъно от 2,9% през октомври. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ниво от 3,1%.

Междувременно европейската статистическа агенция Евростат съобщи, че икономиката на еврозоната се е свила с 0,1% през третото тримесечие, което е под прогнозите за стагнация.

Тези резултати станаха ясни, след като миналата седмица Европейската централна банка прекъсна рекордната си серия от 10 последователни повишения на лихвите и ги остави на текущите им равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 31.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още