fallback

Петролът поскъпва на фона на нова несигурност около конфликта в Близкия изток*

Според икономисти барел WTI ще струва между 80 и 90 долара в близкото бъдеще

08:33 | 24.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишават във вторник, възстановявайки част от загубите си от понеделник, тъй като нервността на инвеститорите се засили, че конфликтът между Израел и „Хамас“ може да се разшири в един от регионите с най-голям износ на петрол в Близкия изток и да засегне предлагането, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 48 цента, или 0,53%, до 90,31 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се повишава с 42 цента, или 0,49%, до 85,91 долара за барел.

„Пазарът навлиза във възходяща корекция след пониженията през предходните две сесии заради силните опасения за възможни прекъсвания на доставките в Близкия изток“, коментира Юки Такашима, икономист в Nomura Securities.

И двата бенчмарка поевтиняха с над 2% в понеделник, след като дипломатическите усилия в Близкия изток, регионът с най-голямо предлагане на петрол в световен мащаб, с цел овладяване на конфликта между Израел и „Хамас“ се засилиха, успокоявайки опасенията на инвеститорите за проблеми с доставките.

От ислямистката групировка „Хамас“ заявиха в понеделник, че са освободили две израелски жени, задържани заедно с още 200 заложници след нахлуването на „Хамас“ в южната част на страната на 7 октомври. Според източници Израел е отложил сухопътната си ответна атака в ивицата Газа по препоръка на САЩ.

Въпреки това Израел продължи с бомбардировката на Газа в понеделник, след като нанесе въздушни удари върху южната част на Ливан през нощта.

„Ситуацията между Израел и „Хамас“ остава силно променлива и ясна, пазарът остава разединен по въпроса дали конфликтът ще продължи да отслабва, докато „Хамас“ продължава да освобождава заложници, или ще ескалира отново“, заяви Вандана Хари, основателка на Vanda Insights.

„Очакваме американският петрол от сорта WTI да се задържи на цена в диапазона от 80 до 90 долара за барел за известно време на фона на ситуацията в Израел, производството на ОПЕК и темпът, с който се възстановява търсенето в Китай“, заяви Такашима, който добави, че вниманието на инвеститорите ще се съсредоточи и върху най-новите данни за запасите в САЩ.

Очаква се петролните запаси в САЩ да са нараснали миналата седмица, а тези от дестилати и бензин, показаха данните от предварително проучване на Ройтерс в понеделник.

Проучването беше проведено преди Американският петролен институт да публикува своите резултати във вторник и Администрацията за енергийна информация да го последва с доклад в сряда.

*Цените са актуални към 8:10 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 24.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още