fallback

Геополитическата несигурност донесе червен старт на седмицата за европейските борси

Инвеститорите са притеснени и от икономическите условия

20:04 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските пазари приключиха търговията в понеделник с понижения, докато инвеститорите не спират да следят икономическата и геополитическата несигурност, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,1% надолу, докато секторите и основните борси не успяха да намерят единна посока. Акциите на миннодобивните компании записаха 1% спад, а секторът за търговия на дребно и туризъм получиха тласък в края на деня и завършиха съответно с 1,3% и 1,4% нагоре.

Европейски борси, 23.10.2023 г. Таблица: CNBC

Това се случва в момент, в който пазарните участници очакват натоварена седмица от сезона на отчетите, както и новото решение на Европейската централна банка относно нейната парична политика.

По-рано днес пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион продължиха разпродажбите в очакване на нови данни за инфлацията в региона и за брутния вътрешен продукт на Южна Корея за третото тримесечие.

Американските борси започнаха сесията си с оптимизъм, докато инвеститорите са в очакване на финансовите отчети на гигантите от технологичната индустрия, включително Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft.

Швейцарският фармацевтичен гигант Roche обяви сключването на сделка за придобиването на Telavant Holdings за 7,1 млрд. долара. Telavant произвежда лекарства за хора, страдащи от възпалителни и фиброзни заболявания, и е в процес на разработване на „обещаваща нова терапия“ за пациенти с болестта на Крон, обяви Roche в съобщение до медиите.

Цената на акциите на Roche остана почти без промяна след обявяването на новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 23.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още