fallback

Опасността от по-широк конфликт в Близкия изток тласка петрола към пореден седмичен ръст*

Отмяната на американските санкции срещу Венецуела не успокои пазара

08:32 | 20.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола продължават да се повишават в петък и са напът да приключат втора поредна седмица с ръст на фона на по-силните опасения, че конфликтът между Израел и „Хамас“ може да се разпространи и по-далеч в Близкия изток и да наруши доставките от един от регионите с най-голямо производство на петрол в света, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 88 цента, или 0,95%, до 93,26 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate се повишава с 1,05 долара, или 1,17%, до 90,42 долара за барел.

И двата бенчмарка са напът да приключат втора поредна седмица с повишение, тъй като експлозията в болница в Газа тази седмица и очакваната сухопътна инвазия на израелските войски засилиха страховете от по-широко разпространение на конфликта в Близкия изток.

„По-притеснителното в случая е, че изострянето на напрежението, на което вероятно ще станем свидетели по отношение на израелските отбранителни сили, навлизащи в Газа този уикенд, означава, че има риск петролът да поскъпне още повече“, коментира анализаторът на IG Тони Сикамор.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза на войските, събрани на границата с Газа в четвъртък, че скоро ще видят палестинския анклав "отвътре", което подсказва, че очакваната сухопътна инвазия вероятно наближава.

САЩ са засекли ракети, изстреляни от Йемен към Израел, заяви Пентагонът, което още повече засилва опасенията за разширяване на конфликта.

Цените на WTI може да се повишат до най-високото си ниво, достигнато последно в края на септември, от 95,03 долара за барел, ако американският сорт прескочи устойчивата граница от 91,50 долара, твърди Сикамор.

Цената на петрола беше подкрепена и от прогнозите за разширяващ се дефицит на пазара през четвъртото тримесечие, след като водещите производители Саудитска Арабия и Русия удължиха съкращенията на доставките си до края на годината и на фона на ниски запаси, особено в Съединените щати.

Вашингтон иска да закупи 6 млн. барела суров петрол за доставка в Стратегическия петролен резерв през декември и януари, тъй като продължава с плана си за попълване на запасите за спешни случаи, съобщиха в четвъртък от Министерството на енергетиката на САЩ.

Отделно, временната отмяна на петролните санкции на САЩ срещу Венецуела, също член на ОПЕК, засега едва ли ще наложи промени в политиката на групата производители ОПЕК+, тъй като възстановяването на производството вероятно ще бъде постепенно, заявиха източници от ОПЕК+ пред Ройтерс.

„Перспективата за повече венецуелски петрол не помогна особено за намаляване на опасенията за прекъсвания на доставките в Близкия изток“, коментираха анализатори от ANZ Research в бележка до клиенти в петък.

*Цените са актуални към 8:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 20.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още