fallback

Трейдърите на Wall Street са предпазливи преди речта на Пауъл*

Основните индекси отстъпват, а доходността по 10-годишните ДЦК продължава да се повишава

18:25 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на Wall Street започват сесията в четвъртък с понижения, докато инвеститорите следяха изменението на доходността по наблюдаваните внимателно дългосрочни облигации и очакваха изявлението на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, пише CNBC.

Широкият индекс S&P 500 изтрива 11,92 пункта, или 0,28% от стойността си, до 4302,68 пункта.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава със 106,32 пункта, или 0,32%, до 33 558,76 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite отстъпва с 15,38 пункта, или 0,12%, до 13 298,93 пункта.

Трейдърите очакват и коментарите на Пауъл по-късно днес за сигнали за предстоящия курс на лихвите. Въпреки че данните за инфлацията показаха признаци на забавяне, повишаващата се доходност по държавните облигации провокира въпроси за това какъв ще е следващият ход на централната банка в паричната ѝ политика.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ се доближи до ниво от 5% в четвъртък, което премина за последен път през 2007 г. Към момента тя се повишава до 4,947%.

"Ако Фед заяви, че парите ще поевтинеят, това ще бъде добра новина за акциите. Обратният сценарий ще се отрази зле на акциите", коментира Дейвид Уодъл, главен изпълнителен директор на Waddell & Associates. "Дори незначителните промени в цената на парите, загатнати в коментарите на Пауъл, могат да имат значителни последици за пазара."

Броят на първоначално подадените молби за помощи при безработица в САЩ остава под 200 хил., което е още един знак за силата на икономиката въпреки високите лихви.

Инвеститорите анализираха още една порция корпоративни отчети. По данни на FactSet повече от 15% от компаниите в състава на S&P 500 вече са представили резултатите си през този сезон. Над 74% от тях са надминали очакванията на Wall Street

Акциите на Tesla поевтиняват с повече от 5%, след като отчетът на компанията не оправда очакванията на анализаторите за приходите през третото тримесечие. Главният изпълнителен директор Илон Мъск също така предупреди, че моделът на компанията Cybertruck няма да генерира особено голям паричен поток особено след първата година от началото на производството му.

Междувременно цената на книжата на Netflix се повишава с над 14%, след като гигантът в областта на стрийминг услугите публикува резултатите си за третото тримесечие, които надминаха прогнозите. Резултатите на компанията бяха стимулирани от големия брой абонаменти.

На петролния пазар фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват със 71 цента, или 0,78%, до 90,79 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 66 цента, или 0,75%, до 87,66 долара за барел.

На валутните пазари еврото поскъпва до 1,057 долара за брой. Стойността на британския паунд също се повишава до 1,215 долара за брой.

Златото поевтинява с 0,28% до 1962,8 долара за тройунция

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 19.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още