fallback

Доходността по 10-годишните облигации покори нови 16-годишни върхове

Основните индекси на Wall Street останаха на червено

23:35 | 18.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Американските борсови индекси приключиха сесията в сряда с понижения, въпреки че сезонът на отчетите набра все по-голяма инерция. Доходността по държавните ценни книжа се повиши до многогодишни върхове, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 332,57 пункта, или 0,98% от стойността си, и завърши сесията на ниво 33 665,08 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,34 % до 4314,60 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 1,62% до 13 314,30. Нито един от трите основни индекса не се повиши дори за момент по време на сесията.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се повиши в сряда, надхвърляйки нивото от 4,9% за първи път от 2007 г. насам. Междувременно средната лихва по популярните 30-годишни ипотечни кредити достигна 8%, което е най-високото ѝ ниво от средата на 2000 г. насам.

"Пазарите все още се опитват да разберат кога лихвите ще достигнат своя връх", коментира Джейми Кокс, управляващ партньор в Harris Financial. "Пазарите искат да видят какво ще се случи, щом те бъдат повишени до 5%."

Акциите на J.B. Hunt поевтиняха с 8,9% по време на сесията заради по-слабия от очакваното доклад на компанията, а тези на United Airlines се сринаха с 9,7 %, след публикуването на по-слабите ѝ прогнози. Цената на книжата на Morgan Stanley се понижи с 6,8 %, което беше най-лошият ден от 2020 г. насам за банката, след като компанията представи резултатите си.

От друга страна, тези на Procter & Gamble поскъпнаха с 2,6 %, след като компанията надмина очакванията на анализаторите за тримесечието. Инвеститорите очакват отчетите на Netflix и Tesla, които ще бъдат публикувани по-късно.

Малко над 10% от компаниите в S&P 500 вече са представили резултати, според FactSet. В 78% от случаите те са надхвърлили очакванията на анализаторите.

Старши инвестиционният стратег на Charles Schwab Кевин Гордън заяви, че фокусът на пазара се измества върху ръста на печалбите през този сезон на отчетите. Той допълни, че инвеститорите се опитват да разчетат кои компании се радват на голямо търсене и кои увеличават приходите си само чрез мерки за намаляване на разходите.

Акции на компаниите, производители на чипове, като Nvidia и Advanced Micro Devices отслабват за втора поредна сесия. Това се случи, след като във вторник Министерството на търговията на САЩ обяви плановете си да затегне ограниченията върху продажбата на усъвършенствани чипове с изкуствен интелект в Китай.

Пазарът продължава да оценява и въздействието на продължаващата война между Израел и „Хамас“. Президентът на САЩ Джо Байдън посети Израел в сряда в рамките на пътуване, за да покаже солидарност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:36 | 18.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още