fallback

Финансовият и минният сектор тласнаха нагоре европейските борси

Полският борсов индекс се представи най-силно в Европа благодарение на очакванията за победа на опозицията на изборите

20:04 | 16.10.23 г.

Европейските борси започнаха възходящо сесията в понеделник, подкрепени от ръстовете във финансовия и минния сектор, а инвеститорите останаха сдържани към поемането на риск заради перспективите за ескалация на конфликта в Близкия изток, предават Ройтерс и CNBC.

Индексът на сините чипове Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 0,2%, като минният сектор и търговията на дребно се представиха най-добре.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,41% до ниво от 7630,63 пункта. Германският DAX напредна с 0,34% и завърши деня на равнище от 15 237,99 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,27% до ниво от 7022,19 пункта.

Израелските сили продължиха бомбардировките на Газа в понеделник, след като дипломатическите усилия за уреждане на примирие и на възможност чуждестранните граждани да напуснат, а в обсадения палестински анклав да бъде внесена помощ се провалиха.

Индексът на волатилността Euro STOXX достигна осемседмичен връх по-рано през сесията.

Минният сектор се повиши с 1,8%, тъй като цените на основните метали нараснаха на фона на надеждите за по-силно търсене от Китай.

Индексът беше подкрепен и от ръста с 2,4% на цената на акциите на SSAB, след като JP Morgan повиши рейтинга си за книжата на шведската стоманодобивна компания.

Финансовият сектор добави 1% след поскъпването на книжата на UBS с 1,9%, след като RBC повиши рейтинга на акциите на швейцарския кредитор.

През последно време притесненията заради устойчивия пазар на труда в еврозоната и опасенията от конфликт в Близкия изток държат инвеститорите на нокти, въпреки че умерени изказвания от ръководители на Федералния резерв в САЩ успокоиха нервите до известна степен.

Полският индекс WIG20 се повиши с 5,3% и се представи най-добре сред европейските индекси, след като частичните официални резултати и екзит полове показаха, че опозицията е напът да сформира следващото правителство, а управляващите националисти губят парламентарното си мнозинство.

В същото време италианското правителство одобри бюджет за следващата година с мерки на стойност около 24 млрд. евро под формата на намаляване на данъците и повишаване на разходите въпреки притесненията на пазарите заради подложените на натиск публични финанси на страната. Индексът FTSE MIB прибави 0,6% към стойността си.

На корпоративния фронт цената на акциите на листнатата във Франкфурт BioNTech намаля със 7,2%, след като партньорът ѝ Pfizer понижи в петък прогнозата си за приходите през цялата година заради по-слабите продажби на ваксината и лекарството ѝ срещу COVID-19.

Книжата на британския онлайн супермаркет Ocado поевтиняха с 5,8%, след като Barclays понижи рейтинга на книжата му.

Цената на акциите на Telecom Italia намаля с 6,2% заради несигурните перспективи относно предложението на американския фонд KKR за придобиване на стойност милиарди евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 16.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още