fallback

Wall Street започва с оптимизъм първата сесия от седмицата*

Инвеститорите очакват новата порция корпоративни отчети през настоящия сезон

18:26 | 16.10.23 г.

Основните индекси на Wall Street започват сесията в понеделник с ръстове, тъй като инвеститорите очакваха новата порция корпоративни отчети и същевременно наблюдаваха доходността по държавните ценни книжа, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 338,44 пункта, или с 1,01%, до 34 008,73 пункта. Широкият измерител S&P 500 напредва с 47,85 пункта, или 1,11%, до 4375,63 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite прибавя 164,32 пункта, или 1,23%, към стойността си до 13 571,56 пункта.

Акциите на технологичните компании Intel и Microsoft повеждат ръстовете в сесията в понеделник, а потребителският и финансовият сектор бяха най-добре представилите се сектори в индекса S&P 500.

Сезонът на отчетите продължава и тази седмица, когато 11% от компаниите с акции в S&P 500 ще представят своите резултати. Някои от големите имена тази седмица включват Johnson & Johnson, Bank of America, Netflix и Tesla.

Тези резултати следват силното начало на сезона като акциите на компанията, предлагаща брокерски услуги Charles Schwab, поскъпват с повече от 4% в понеделник, след като тя надмина очакванията на пазара за печалбата на акция през третото тримесечие. Цената на книжата на JPMorgan Chase, Wells Fargo и UnitedHealth се повиши в петък, след като те публикуваха най-новите си тримесечни резултати.

Някои от инвеститорите на Wall Street се подготвят за по-голяма волатилност в края на годината, тъй като доходността и цените на петрола се повишават, инфлацията остава упорита, а конфликтът в Близкия изток се изостря. Въпреки това фокусът върху отчетите на компаниите и това какво ще направи Федералният резерв с лихвените проценти може да обнадежди инвеститорите в краткосрочен план, коментира анализаторът на Barclays Аджай Раджадхякша.

През уикенда израелските военни продължиха да призовават жителите да се евакуират от северната част на Ивицата Газа на фона на широко очакваната сухопътна инвазия. Междувременно лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Чък Шумър за окръг Ню Йорк, заяви в неделя, че властта ще работи за бързото изпращане на военна помощ на Израел, която да му помогне в борбата срещу „Хамас“.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава с понеделник до 4,708%, а тази по 30-годишните ДЦК също се увеличава до 4,862%.

На петролния пазар цените се понижават, докато инвеститорите анализират последните новини от войната в Израел. Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 1,38 долара, или 1,52%, до 89,51 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 1,33 долара, или 1,52%, до 86,36 долара за барел.

На валутните пазари еврото напредва спрямо щатската валута до 1,054 долара за брой. Стойността на британския паунд се повишава до 1,217 долара за брой.

Златото поевтинява с 0,57% до 1930,5 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 16.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още