fallback

Dow Jones приключи със слаб ръст последната сесия от волатилната седмица

Цената на петрола се повиши с около 6% - най-резкият дневен скок от пролетта

23:27 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street затварят седмицата с разнопосочно движение, като търговията беше под натиска на рязкото поскъпване на петрола и очакванията за инфлационен натиск в САЩ, пише CNBC. Индексите спряха ръстовете, отбелязани в началото на сесията, след като бяха разпространени данни за спад на потребителското доверие. Американците се опасяват от нов пик на инфлацията, сочат данните.

Така инвеститорите пренебрегнаха позитивни финансови отчети, включително и на банките JP Morgan и Citigroup.

Все пак Dow Jones успя да се отърси от негативизма и записа минимален ръст от 0,12% до 33 670,29 пункта и затвори волатилната седмица на зелена територия. За втора поредна седмица водещият индекс на американската борсова търговия отчита ръст.

Широкият S&P 500 също отчита седмичен ръст, но за деня има спад от 0,5% до 4327,78 пункта. За Nasdaq спадът е от 1,23% до 13 407,23 пункта, като технологичният индикатор записва и лек спад спрямо предходната седмица.

Цената на петрола записа най-рязкото си седмично повишение в последния месец заради опасенията за разрастване на конфликта в Близкия изток. Американският лек суров петрол (WTI) поскъпна с 6% само за ден, което е най-рязкото повишение на цената от 3 април насам. Търговията приключи при ниво от 87,70 долара за барел, или с 4% по-скъпо спрямо предходната седмица. За първи път от 1 септември американският сорт записва толкова голямо седмично повишение.

Европейският "Брент" затвори седмицата с цена от 90,89 долара за барел, което е повишение от 5,7%.

На пазара напрежение създадоха и първите санкции на САЩ за корабособственици, които не се съобразяват с тавана върху цената на руския петрол.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0508 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2136 долара за брой.

Рязко поскъпва и златото - традиционно убежище за инвеститорите при катаклизми. В края на седмицата ценният метал поскъпна до 1942 долара за тройунция, или с около 3 на сто. За цялата седмица златото повишава цената си с повече от 4%, което е най-доброто постижение от пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 13.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още