fallback

Американските санкции срещу Русия подкрепят цената на петрола*

За седмицата и двата петролни бенчмарка са напът да отбележат положителни резултати

09:22 | 13.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават в петък, след като САЩ засилиха санкциите си срещу износа на руски суров петрол, подкрепяйки опасенията за доставките на и без това затегнатия пазар, като запасите от суров петрол се очаква да намалеят през четвъртото тримесечие, пише Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват със 70 цента, или 0,81%, до 86,70 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 83 цента, или 1%, до 83,74 долара за барел.

Очаква се за седмицата Брентът и WTI да поскъпнат съответно с 2,3% и 0,9%, след като цената и на двата бенчмарка се повиши в понеделник на фона на възможността за прекъсване на износа от Близкия изток, след като атаката на палестинската групировка „Хамас“ срещу Израел през уикенда провокира тревога от евентуално разрастване на конфликта.

Цените на петрола изтриха част от тези печалби през седмицата. В четвъртък обаче САЩ наложиха първите санкции на собствениците на танкери, превозващи руски петрол на цена над тавана на Г-7 от 60 долара за барел, за да затворят всички пролуки в механизма, създаден да накаже Москва за нейната инвазия в Украйна.

Русия е вторият по големина производител на петрол в света и основен износител и по-строгият контрол на нейните доставки от САЩ може да ограничи предлагането.

Също в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запази прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол, позовавайки се на признаците за стабилна световна икономика от началото на годината до момента и заяви, че очаква допълнително засилване на търсенето в Китай, най-големия вносител на петрол в света.

„Проблемите, свързани с предлагането, остават във фокуса на пазара на суров петрол“, коментира Даниел Хайнс, старши стратег в ANZ, в бележка от петък, добавяйки, че ръстът на цените в петък се дължи на по-строгите санкции от страна на САЩ.

„Настроенията също се подобриха, след като ОПЕК заяви, че очаква запасите от суров петрол да спаднат с 3 млн. барела дневно през това тримесечие. Това предполага, че няма да има повече прекъсвания на доставките, предизвикани от войната между Израел и „Хамас“, каза Хайнс.

Цените на петрола не бяха повлияни от данните, публикувани в петък, които отчетоха месечен спад на вноса на китайски суров петрол.

Вносът през септември е бил 45,74 млн. метрични тона, или 11,13 млн. барела на ден, което е спад от 10,5% спрямо нивото през август.

Вносът обаче се е увеличил с 14% на годишна база, запазвайки тенденцията, наблюдавана през 2023 г., при която той значително надхвърли нивата си от 2022 г., когато китайската икономика пострада под ефекта на ограниченията по време на пандемията

*Цените са актуални към 8:55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 13.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още