fallback

Китай забранява на местни брокери да приемат нови клиенти за външна търговия

До края на октомври трябва да бъдат премахнати сайтове и приложения, които привличат клиенти от континентален Китай

11:55 | 12.10.23 г. 2

Китай е издал забрана местните брокерски компании и техните задгранични звена да приемат нови клиенти от континента за външна търговия, според официален документ, видян от Ройтерс и потвърден от четири източника на агенцията.

Новите инвестиции на съществуващи клиенти от континента също трябва да бъдат "строго наблюдавани", за да се предотврати заобикалянето на валутния контрол, посочва се в документа, издаден на 28 септември в Шанхай.

Действията целят ограничаване на изтичането на капитал. Те са свързани със забавянето на растежа на втората по големина икономика в света, тъй като инвестициите в чужбина натежават на юана и властите трябва да полагат повече усилия да стабилизират валутата.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа (CSRC) е наредила на брокерските компании да спрат да предлагат търговия с ценни книжа от външни сметки на нови инвеститори от континенталната част на страната. Забраната важи и за сметки в Хонконг.

Не е ясно кога новата директива е влязла в сила, но според източниците на Ройтерс това се е случило незабавно.

Определен е краен срок до края на октомври за премахване на приложения и уебсайтове, които привличат клиенти от континентален Китай, допълва се в документа.

Известието ще засегне най-вече големи брокери като държавните Citic Securities, CICC и Haitong Securities. Външните търговски услуги са ключов източник на приходи за техните звена в Хонконг.

Трите брокерски компании не са отговорили на исканията за коментар.

Забраната за офшорни инвестиции чрез местни брокери е издадена, след като две онлайн брокерски компании - Futu Holdings Ltd и UP Fintech Holding Ltd, през май обявиха премахването на своите приложения в Китай заради фокуса на Пекин върху сигурността на данните и изтичането на капитал.

Използването на външни сметки в Хонконг води до конвертиране на юани в други валути.

Китайските физически лица все още могат да инвестират в офшорни ценни книжа или чрез Stock Connect в Хонконг, или ако се включат в базираните на квоти схеми като квалифицирани местни институционални инвеститор,и или ако участват в квалифицирани местни програми за ограничено партньорство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 12.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още