fallback

Случващото се в Израел оцвети в червено европейските борси

Инвеститорите все още оценяват въздействието на геополитическите сътресения

19:46 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси завършиха търговията в понеделник на червено, докато инвеститорите оценяват въздействието на геополитическите сътресения в Близкия изток, след като палестинската въоръжена групировка Хамас започна широкомащабна атака срещу Израел в събота, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,3% надолу. Акциите на компаниите за туризъм и отдих записаха 2,4% понижение, а секторът за търговия на дребно – 1,9%. Секторът на петролните и газовите компании завърши сесията с 2,9% повишение, след като цените на суровия петрол скочиха.

Европейски борси, 09.10.2023 г. Таблица: CNBC

Стотици хора загинаха в конфликта между израелските сили и бойците на Хамас. Израелско-палестинският конфликт прерасна в пълномащабна война тази събота, след като групировката организира атака, за която Израел изглежда беше неподготвена. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Хамас „ще плати цена, каквато не е предполагала досега“.

Същевременно цените на петрола се повишиха с 4 на сто през нощта, а американските борси започнаха сесията си в понеделник с понижения, тъй като насилието добавя геополитически риск към вече крехките пазари, които се борят с инфлацията и нарастващите лихвени проценти.

По-рано днес цената на акциите на петролната и газова компания Energean спадна с над 20%, дори след като фирмата обяви, че производството и доставките на петрол ще продължат след атаките към Израел. Компанията каза, че районът, в който работи, в северната част на Израел, в момента не е атакуван. Energean е листната както на борсата в Лондон, така и на тази в Тел Авив.

Докато Energean слезе до дъното на Stoxx 600, свързаните с петрола притеснения доведоха до спад на цените на круизните оператори Norwegian Cruise Line Holdings, Carnival и Royal Caribbean Group, при които понижението е между 4,1% и 6,2%.

Лъч светлина се оказаха книжата на германския производител на автомобилни части Vitesco, които записаха над 20,3% ръст в ранния следобед. Това се случи, след като мажоритарният акционер – германската автомобилна група Schaeffler, обяви оферта за придобиването на Vitesco за 3,64 млрд. евро. Стойността на книжата на Schaeffler спадна с 3,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 09.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още