fallback

S&P 500 отстъпи леко в очакване на данните за работните места в САЩ

Компаниите за потребителски стоки бяха най-губещи в състава на широкия борсов индекс

23:43 | 05.10.23 г.

Американските борсови индекси се понижиха в четвъртък, докато инвеститорите са в очакване на ключовите данни за работните места в САЩ в петък, които могат да определят следващия ход на Федералния резерв относно лихвените проценти, пише CNBC.

Индексът на сините чиповe Dow Jones Industrial Average изгуби 9,98 пункта, или 0,03%, и затвори на ниво от 33 119,57 пункта. Широкият S&P 500 се понижи с 0,13% до 4 258,19 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отстъпи с 0,12% до 13 219,83 пункта.

Компаниите за потребителски стоки бяха най-губещи в състава на широкия борсов индекс в четвъртък. Акциите на компанията за напитки Molson Coors поевтиняха с 6,3% в четвъртък, следвани от Mondelez International и Clorox , чиито книжа заличиха по над 5% от цената си.

Седмичните първоначални молби за помощи при безработица възлизат на 207 хил. за седмицата, приключваща на 30 септември, което е само с 2 хил. повече от данните за предходната седмица. Според консенсусната оценка на Dow Jones икономистите прогнозираха 210 хил. Макар че лекото увеличение на молбите съответства на очакванията, то разочарова някои инвеститори, които се надяваха, че седмичните данни ще започнат да сигнализират за срив на пазара на труда и ще сложат край на понижението на лихвите.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа първоначално се повиши след доклада за молбите за помощи при безработица, след което се понижи до 4,714%.

"Намираме се по средата на преход от това, което всички смятат за среда на ниски лихвени проценти, към един вид по-нормализирана среда на лихвените проценти. Тези периоди на приспособяване са трудни", каза главният инвестиционен директор на Horizon Investments Скот Ладнър.

В петък данните ще покажат, че работните места в неселскостопанския сектор в САЩ са се увеличили през септември със 170 хил., очакват икономисти, анкетирани от LSEG. Това е по-малко от ръста от 187 хил. работни места през август. Въпреки че инвеститорите не желаят да настъпи рецесия, те се надяват да видят отслабване на трудовия пазар, което да накара Федералния резерв да преосмисли повторното повишаване на лихвите и да спре покачването на доходността на държавните ценни книжа до 16-годишни върхове.

Ладнер е оптимист, че пазарът на труда се успокоява във връзка с последните данни за молбите за помощи при безработица и заплатите в частния сектор преди излизането на доклада за работните места през септември.

"Съвкупността от данни за пазара на труда ни подсказва, че нещата се подобряват. Но те се подобряват от гледна точка на това, че числата стават по-меки [и] по-малко горещи, и то по най-здравословния начин, който по същество означава по-малко наемане на нови служители, но все още не много уволнения", коментира Ладнер.

В сряда акциите получиха лек тласък, след като последните данни за заплатите от ADP сигнализираха на инвеститорите, че пазарът на труда започва да се разхлабва.

Въпреки това широкият борсов индекс и Dow са напът да запишат седмични загуби. От началото на седмицата досега Dow се е понижил с 1,16%, а по време на разпродажбата във вторник той отбеляза намаление за годината. S&P 500 е с 0,7% по-нисък за седмицата, докато Nasdaq е почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 06.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още