fallback

Европейските борси приключиха без единна посока на фона на мрачните икономически данни

Акциите на Novartis поскъпнаха с 3%, след като компанията приключи с отделянето на своя бизнес с генерични лекарства Sandoz, който дебютира на фондовата борса в Цюрих

19:48 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните европейски борси приключиха без единна посока на фона на мрачните прогнози и оценки за икономиката в региона и коментарите на някои централи банкери, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,14% до 440,08 пункта.

Британският индекс FTSE записа спад от 0,77 на сто до 7412,45 пункта.

Германският показател DAX отчете повишение от 0,1% до 15 099,92 пункта.

Френският измерител CAC остана непроменен на ниво от 6996,73 пункта.

Пазарите реагираха на новите данни за инфлацията при цените на производител в Европа, които се повишават с 0,6% през август спрямо предходния месец. На годишна база производствените цени са се понижили с 11,5% в зоната с единна валута през август и с 10,5% в ЕС.

Инвеститорите обърнаха внимание и на последните оценки на икономиката в еврозоната. Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB, съставен от S&P Global и смятан за добър показател за цялостното здраве на икономиката, се е повишил до 47,2 пункта през септември от 46,7 пункта през август, съобщава Ройтерс.

Резултатът остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването за четвърти пореден месец, макар и малко по-висок от предварителната оценка за 47,1 пункта.

По-рано в сряда членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Сентено заяви, че кампанията на регулатора по затягането на паричната политика може би вече е завършена.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 4 октомври.

„Може да се очаква, че цикълът на лихвени повишения, засега и при настоящите икономически условия, е завършен“, заяви португалският централен банкер пред репортери в Лисабон, цитиран от Bloomberg. „Тези лихвени проценти са съвместими с понижаването на инфлацията до средносрочната цел“, коментира той.

Днес ЕС официално започна антисубсидийно разследване срещу електрическите превозни средства, произведени в Китай, като постави началото на едногодишен процес на оценка, който може да доведе до налагането на временни мерки като изравнителни мита през следващите девет месец. Разследването, което беше обявено от председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен миналия месец, ще се съсредоточи върху новите електрически превозни средства, задвижвани от батерии, и предполагаемите субсидии, предоставени от китайската държава, се потвърждава от съобщение, публикувано в официалния вестник на ЕС в сряда.

На фона на тези новини акциите на германските автомобилни концерни Volkswagen и BMW поскъпнаха съответно с 0,43% и 0,10 на сто, докато тези на френската група Renault поевтиняха с 0,92%.

Междувременно цената на акциите на Novartis прибавиха около 3% към стойността си, след като швейцарската фармацевтична компания приключи с отделянето на своя бизнес с генерични и биоподобни лекарства Sandoz, който дебютира на фондовата борса в Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 04.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още