fallback

Песимизъм обзе азиатските пазари след ръста на доходността по американските ДЦК

Корейските и японските акции отстъпиха с повече от 2%

11:55 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатско-Тихоокеанските пазари приключиха сесията в сряда предимно с понижения, като корейските и японските индекси се понижиха с повече от 2% ден след като доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши до най-високото си ниво от 16 години насам, пише CNBC.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 2,41% и приключи сесията на ниво от 2405,69 пункта. Спадът му се дължеше на акциите в сектора на електрониката и потребителските услуги. Книжата на туристическата агенция Lotte Tour Development поведоха загубите, като се сринаха с 11,3%. Тези на хотел Shilla поевтиняха с 6,61%.

Акциите на южнокорейските компании за електроника също бяха на червено. Цената на книжата на Samsung Electronics поевтиняха с 2,19%, а тези на SK Hynix - с 0,44%.

В Япония Nikkei 225 записа спад от 2,28% и приключи сесията на ниво от 30 526,88 пункта - най-ниското равнище от края на май, докато Topix отстъпи с 2,49% до 2218,89 пункта.

Австралийският S&P/ASX 200 се понижи с 0,77% и затвори на ниво от 6890,2 пункта.

На пазара в Хонконг индексът Hang Seng изтри 0,94% от стойността си, достигайки най-ниското ниво от края на ноември насам и увеличавайки загубите си от вторник, когато записа спад от 3%.

Пазарите в континентален Китай остават затворени за цялата празнична седмица.

Новозеландският индекс S&P/NZX 50 се понижи с 1,13%, след като Новозеландската централна банка запази основната си лихва непроменена на ниво от 5,5%.

Таблица: CNBC

Централната банка отбеляза, че перспективите за икономиката на страната остават слаби, въпреки че растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) през юнското тримесечие е бил по-висок от прогнозирания. БВП на Нова Зеландия е нараснал с 3,2% от началото на годината до края на юни в сравнение със същия период миналата година.

„Комисията по паричната политика постигна консенсус, че основната лихва в страната трябва да остане на рестриктивно равнище, за да се гарантира, че годишната инфлация ще се върне в целевия диапазон от 1 до 3%, и да се подкрепи максимално стабилната заетост“, коментираха от банката в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 04.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още