fallback

Цената на петрола отстъпва преди срещата на ОПЕК+*

Силният долар и по-високите лихви помрачиха перспективите за „черното злато“

10:05 | 04.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават в сряда преди срещата на министрите от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (известни като ОПЕК+), докато пазарът претегля на везните очакванията за свиване на доставките спрямо опасенията, че високите лихви могат да доведат до по-слабо търсене на горива, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поевтиняват с 36 цента, или 0,4%, до 90,56 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 42 цента, или 0,47%, до 88,81 долара за барел.

Данни от вторник вечерта показаха, че новооткритите работни места в САЩ са се увеличили най-много от над две години насам, което предизвика допълнително рязко повишаване на доходността по държавните облигации.

Наред със страховете, че лихвите ще останат високи за по-дълго време, цената на петрола беше под натиск и заради опасенията, че силният долар ще отслаби търсенето, тъй като той прави петрола по-скъп за притежателите на други валути.

„Смята се, че стабилният пазар на труда дава повече свобода на Федералния резерв (Фед) да поддържа лихвите високи за по-дълго време“, коментира Йеап Джун Ронг, пазарен анализатор в IG.

Очаква се ОПЕК+ да запази политиката си по отношение на добива непроменена по време на срещата си в сряда, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха своите съкращения до края на годината.

Саудитска Арабия вероятно ще повиши официалната си цена за продажба през ноември на арабския лек суров петрол за Азия за пети пореден месец, сочи проучване на Ройтерс, тъй като участниците на пазара прогнозират доставките на средно кисел суров петрол да останат затегнати.

„Неотдавнашното обръщане на курса на цените на петрола може да бъде причина картелът да запази съкращенията на доставките непроменени по време на днешната си среща“, пишат анализатори на ANZ Bank.

Същевременно преговорите за възобновяване на износа на иракски петрол чрез тръбопровод за суров петрол, минаващ през Турция, все още продължават, сподели служител от петролна компания в Ирак пред Ройтерс, ден след като Турция заяви, че тръбопроводът ще заработи отново тази седмица след почти шестмесечно прекъсване.

Руското правителство е готово да отмени частично забраната за износ на дизелово гориво през следващите дни, съобщи в сряда руският вестник "Комерсант", позовавайки се на анонимни източници.

Инвеститорите обръщат внимание и на търсенето и предлагането в Съединените щати. Данни от сектора показаха, че запасите от суров петрол на САЩ са намалели с около 4,2 млн. барела през седмицата, приключила на 29 септември, твърдят пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник.

Данните на правителството на САЩ за запасите трябва да бъдат публикувани в сряда. Средната оценка на 8 анализатори, анкетирани от Ройтерс, сочи, че запасите от суров петрол са намалели с около 500 хил. барела през седмицата до 29 септември.

*Цените са актуални към 9:45 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 04.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още