fallback

Високата доходност по облигациите тласна Stoxx 600 до половингодишно дъно

Доходността по германските държавни ценни книжа остава близо до 12-годишния си връх, достигнат миналата седмица

20:07 | 02.10.23 г.

Европейските борси започнаха последното тримесечие на годината на червена територия, тъй като по-високата доходност по облигациите подлага на натиск акциите, а публикувани в понеделник данни показаха, че заводската активност в еврозоната е продължила да се забавя, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 не успя да задържи ръстовете по-рано по време на сесията и отбеляза спад от 1%, достигайки най-ниското си ниво в средата на деня от края на март.

Доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа, които са бенчмарк в еврозоната, нарасна до 2,922% и остава близо до 12-годишния връх, достигнат миналата седмица.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е надолу с 1,28% до ниво от 7510,72 пункта. Германският DAX се понижи с 0,91% и завърши деня на равнище от 15 247,72 пункта. Френският CAC 40 отписа 0,94% до равнище от 7068,16 пункта. Низходящата тенденция в първия ден от седмицата не подмина и FTSE MIB в Милано и испанския IBEX, които се понижиха съответно с 1,39% и 1,16%.

Промишлената активност в еврозоната е продължила дълбокото си и повсеместно забавяне през септември, показа допитване, според което търсенето се е свило с един от най-бързите си темпове от началото на събирането на данни през 1997 г.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките на HCOB, съставян от S&P Global, е потънал до ниво от 43,4 пункта през септември спрямо 43,5 пункта през август, отговаряйки на първоначалните очаквания.

На корпоративния фронт книжата на доставчика на ваучери и карти Edenred поевтиняха с 11% и компанията се озова на дъното на Stoxx 600, след като френски министър заяви, че е възможен таван върху ваучерите за храна във Франция.

В петък Stoxx 600 отбеляза първия си тримесечен спад за годината, подкопан от притесненията заради буксуващата китайска икономика и очакванията лихвите да останат по-високи за по-дълго време.

Сред другите компании цената на акциите на затъналата в дългове Casino намаля със 7,5%, след като френската компания за търговия на дребно заяви, че е завършила продажбата на първия пакет от 61 магазина във Франция на Groupement Les Mousquetaires и разшири алианса си за покупки с включването на хранителни продукти на частни компании.

Книжата на BAE Systems прибавиха 1,1%, след като Великобритания предостави на отбранителната компания договор за 4 млрд. паунда (4,89 млрд. долара) в рамките на програмата AUKUS с Австралия и САЩ за производство на щурмови подводници.

Листнатият в Швейцария производител на сензори Ams Osram отбеляза ръст от 3,8%, след като Jefferies съобщи, че тенденциите при търсенето „постепенно ще се подобряват“ през идните две години, въпреки че понижи целевата си цена за акциите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 02.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още