fallback

Петролът поскъпва в началото на октомври на фона на прогнози за затегнато предлагане*

Китай вече показва признаци на възстановяване, подобрявайки перспективите за търсенето

09:59 | 02.10.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се повишават в понеделник, възстановявайки част от загубите си от края на миналата седмица, тъй като инвеститорите се фокусираха върху перспективите за по-затегнато предлагане в световен мащаб, а споразумението в последния момент, което предотврати спирането на работата на американското правителство, засили апетита за риск, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от типа Брент поскъпват с 31 цента, или 0,34%, до 92,51 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 35 цента, или 0,39%, до 91,14 долара за барел.

И двата бенчмарка поскъпнаха с близо 30% през третото тримесечие на фона на прогнозите за по-голям дефицит в предлагането на петрола през четвъртото тримесечие, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволните си съкращения до края на годината.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзнички, сред които и Русия, наричани заедно ОПЕК+, вероятно няма да променят настоящата си прогноза за добива на петрол, когато Съвместният министерски комитет за наблюдение към организацията се събере в сряда, казаха четирима източници от ОПЕК+ пред Ройтерс, тъй като затегнатите доставки и по-високото търсене стимулират поскъпването на петрола.

„Цените на петрола започват седмицата силно на фона на опасения за доставките, тъй като не се очаква ОПЕК+ да промени политиката си за цените, а това, че правителството на САЩ не спря да работи през уикенда донесе известно облекчение“, смята Хироюки Кикукава, президент на NS Trading в Nissan Securities.

„Това дали на пазара ще се наблюдават ръстове, или не, ще зависи от бъдещите тенденции в търсенето“, допълни той.

Въпреки че не се очаква ОПЕК+ да промени политиката си за добив предвид силния пазар, Саудитска Арабия може да започне да намалява допълнителното си доброволно съкращение на доставките с 1 млн. барела дневно, коментираха анализатори на ING в бележка от понеделник.

„Саудитците заявиха, че все още има опасения за търсенето от Китай. Данните за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) обаче, които бяха публикувани от Пекин през уикенда, ще дадат известна сигурност, тъй като индексът на мениджърите по поръчките във фабричния сектор се е върнал към растежа през септември за първи път от март насам“, посочват анализаторите.

Официалните данни в събота показаха, че фабричната активност в Китай се е увеличила за първи път от шест месеца насам през септември, което е още едно доказателство сред поредица от индикатори, които сочат, че втората по големина икономика в света е започнала да се стабилизира.

Проучването в частния сектор от неделя обаче даде малко по-слаби резултати, като показа, че фабричната активност в страната се е увеличила с по-бавен темп през септември.

Наистина трайното възстановяване на китайската икономика се забавя заради спада в имотния сектор, намаляващия износ и високата безработица сред младите хора, а това предизвиква опасения за по-слабо търсене на горива.

Отделно от това, решението на председателя на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти в последния момент да се обърне към демократите за приемане на краткосрочен законопроект за финансиране, отложи риска от спиране на работата на правителството до средата на ноември, което означава, че над 4 млн. работници на федералното правителство на САЩ могат да разчитат на това, че заплатите им ще продължат да бъдат изплащани.

Засилвайки опасенията за предлагането, броят на петролните и газовите платформи в САЩ, който е ранен индикатор за бъдещото производство, спадна със седем до 623 работещи платформи през седмицата до 29 септември, което е и най-ниското му ниво от февруари 2022 г. насам, съобщиха от Baker Hughes в своя доклад в петък

Според проучване на Ройтерс от петък, в което са участвали 42 икономисти, средната цена на петрола сорт Брент се очаква достигне 89,85 долара за барел през четвъртото тримесечие и 86,45 долара през 2024 г.

*Цените са актуални към 9:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 02.10.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още