fallback

Цените на петрола се насочват към седмичен ръст от 2%*

Силното търсене по време на празничната седмица в Китай подкрепя цената допълнително

08:44 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола са напът да отбележат седмичен ръст от около 2%, тъй като силното празнично търсене от Китай и трайно затегнатите доставки в САЩ надделяват над очакванията за евентуален ръст на доставките от Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поевтиняват с 33 цента, или 0,35%, до 95,05 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) се повишава с 5 цента, или 0,05%, до 91,76 долара за барел.

И двата бенчмарка изтриха около 1% в предишната сесия, след като търговците прибраха печалбите си, когато цените достигнаха 10-месечни върхове, а някои се притесниха, че високите лихви могат да засегнат търсенето на петрол.

Подобряването на икономическите данни от Китай, най-големия вносител на петрол в света, съчетано със силното търсене на горива в страната, в която в петък започва едноседмичният празник "Златна седмица", подкрепя цените.

„Ръстът на международните пътувания по време на „Златната седмица“ повишава търсенето на петрол в Китай“, коментираха анализатори от ANZ в бележка до клиентите.

Очаква се пътуванията в рамките на Китай също да повишат търсенето, като данни от приложението за полети Umetrip сочат, че средният брой резервирани дневни полети е с една пета по-висок, отколкото по време на „Златната седмица“ през 2019 г., преди пандемията.

Фабричната активност в Китай вероятно се е стабилизирала през септември, показа проучване на Ройтерс, като това е още едно допълнение в поредицата от индикатори, предполагащи, че втората по големина икономика в света е започнала да се стабилизира, което може да засили допълнително търсенето. Официалните данни за активността ще бъдат публикувани в събота.

Икономиката на САЩ е запазила сравнително стабилен темп на растеж през второто тримесечие и изглежда, че активността се е ускорила през това тримесечие, сочат данни от четвъртък, което е знак, че силното търсене на горива може да се запази.

Затегнатите доставки в САЩ осигуриха допълнителна подкрепа на цените на петрола, като запасите в складовете в Кушинг, щата Оклахома, който е център за доставка, вече са на най-ниското си ниво от юли 2022 г. насам.

„Добивът на петрол в САЩ също ще се забави заради по-малкия брой работещи петролни платформи. По-слабото предлагане и рекордното търсене в световен мащаб от 103 млн. барела дневно може да тласне пазара към дефицит от над 2 млн. тона на ден през последното тримесечие“, смятат анализатори.

Търговците очакват следващата седмица срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзнички (ОПЕК+), за да разберат дали е възможно Саудитска Арабия да увеличи доставките, след като цените се повишиха с близо 30% през това тримесечие.

„Вероятно пазарните участници не искат те да се увеличават твърде много в момента, когато пазарът се намира на територията на свръхкупуване“, заявиха анализатори на ING Bank в бележка до клиенти.

„Възможно е също така пазарите да се безпокоят, че ОПЕК+, и по-точно Саудитска Арабия, може да започнат да намаляват съкращенията по-рано от предвиденото, ако цените се повишат много“, добавят те.

Срещата на министрите от държавите членки ОПЕК+ е насрочена за 4 октомври .

„Срещата на ОПЕК през следващата седмица ще бъде от ключово значение за пазара, тъй като има по-голяма вероятност доброволните съкращения на доставките от страна на Aramco да бъдат намалени“, коментираха анализатори на National Australia Bank в бележка до клиенти.

*Цените са актуални към 8:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 29.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още