fallback

S&P 500 е напът да отбележи най-слабия си месец тази година

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ достигна нов 15-годишен връх

23:44 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на Wall Street се повишиха в четвъртък, опитвайки се да възстановят част от спада си този месец, докато трейдърите съсредоточиха вниманието си върху доходността по държавните ценни книжа, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши със 115 пункта, или 0,3% до 33 666,34 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 25,19 пункта, или 0,6% до 4299,7 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite прибави 0,83%, или 108,43 пункта към стойността си, до 13 201,28 пункта.

Секторът на комуникационните услуги напредна с 1,2%, повеждайки ръстовете в S&P 500, подкрепен от поскъпването на акциите на Meta Platforms с 2%. Цената на книжата на Intel и Cisco Systems се със съответно 1,6 % и 1,3 %, повишавайки Dow Jones.

„Това е просто глътка въздух от натиска на продажбите. При липса на голям катализатор обикновено е трудно да се поддържа такова движение в една посока“, заяви Рос Мейфийлд, анализатор на инвестиционни стратегии в Baird. „Тази малка пауза, може би дори лек спад, не би трябвало да е нещо неочаквано дори на фона на по-негативните настроения.“

Основните средни стойности получиха подкрепа, тъй като доходността по държавните облигации се понижи от многогодишните върхове. Напоследък основните индекси се понижават заради повишената доходност и перспективите за по-високи лихви за по-дълго време от очакваното.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ достигна нов 15-годишен връх, тъй като данните от четвъртък показаха, че пазарът на труда все още е стабилен, а молбите за помощи при безработица са били по-малко от очакваното. В края на сесията доходността по 10-годишните ДЦК беше на ниво от 4,577%, а тази по 30-годишните ДЦК се понижи до 4,706%.

Инвеститорите сега ще насочат вниманието си и към последния ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), който ще бъде обявен в петък. Показателят е предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията.

Wall Street наблюдава и Вашингтон, тъй като преговорите на законодателите по законопроекта за разходите на САЩ продължават. Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви пред CNBC по-рано в четвъртък, че е сигурен, че Конгресът ще избегне спирането си този месец, въпреки че отправи критика към законопроекта, предложен от Сената, че не се заема със сигурността на границите.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол сорт Брент поевтиня с 1,35%, до 95,25 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се понижи с 2,11%, до 91,7 долара за барел.

На валутните пазари стойността на едно евро се повиши до 1,056 долара за брой.

Златото поевтиня с 0,38% до 1883,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 28.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още