fallback

Европейските индекси прекъснаха петдневната си губеща серия

Инвеститорите оцениха и най-новите данни, които отчетоха забавяне на германската инфлация

19:46 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки оставащата предпазливост на инвеститорите основните европейските индекси прекъснаха петдневната си губеща серия в четвъртък, тъй като акциите на миннодобивните компании и банките поскъпнаха, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с ръст от 0,36%, след като в сряда остана на шестмесечно дъно. Секторът на основните ресурси се повиши с 2,3%, подкрепен от ръста на печалбите на китайските индустриални компании, а банковият сектор напредна с 1%.

Британският бенчмарк FTSE напредна с 0,11% до 7601,85 пункта.

Таблица: CNBC

На пазара в Германия индексът DAX се повиши с 0,7% до 15 323,5 пункта. Предварителните данни за инфлацията в Германия показаха, че тя се е забавила повече от очакваното през септември. Потребителските цени са се повишили с 4,3% от септември 2022 г. насам, което е и най-ниското им ниво от началото на руската инвазия в Украйна насам.

Акциите на Schott Pharma дебютираха на Франкфуртската фондова борса и се търгуваха на цена от 30 евро за брой.

Данните от най-голямата икономика в Европа ще засилят очакванията, че ЕЦБ, освен ако няма някакви шокове, ще спре повишаването на основните лихви след безпрецедентните 10 поредни увеличения. Това не означава, че намаляването им е неизбежно: централните банкери казват, че ще поддържат разходите по заеми на ограничителни нива за дълго време, за да върнат ръста на цените към целта.

Френският показател САС прибави 0,63% към стойността си и приключи сесията на ниво от 7116,24 пункта.

Отделно от това пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха предимно с понижения, като повишаването на доходността по държавните ценни книжа на САЩ и цените на петрола предизвикаха песимизъм на Wall Street, който се прехвърли и в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 28.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още