fallback

Цените на петрола се доближават до многомесечни върхове*

Според анализатори цените са високи, но това няма да влоши търсенето на суровината

09:43 | 28.09.23 г. 4
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повишава в четвъртък, тъй като резкият спад на запасите от суров петрол в САЩ засили опасенията за още по-затегнати доставки в световен мащаб, дължащи се на съкращенията на ОПЕК+, начело със Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс

Фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) повеждат възходящия тренд на пазара, като поскъпнаха до над 95 долара за барел по-рано в четвъртък, за първи път от август миналата година насам. Цената на WTI се повишава с 69 цента, или 0,74%, до 94,37 долара за барел.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 65 цента, или 0,67%, до 97,20 долара за барел, след като по-рано достигнаха най-високите си нива от ноември насам.

„Петролният пазар бързо се адаптира към факта, че съкращенията на ОПЕК+ от лятото влияят сериозно на наличностите на суров петрол“, заяви Стефано Грасо, старши портфолио мениджър в 8VantEdge в Сингапур.

„Запасите намаляват, докато търсенето продължава да расте. Все още цените не са достигнали такова ниво, което да унищожи търсенето", допълни той.

Запасите от суров петрол в САЩ са се свили с 2,2 млн. барела миналата седмица до 416,3 млн. барела, сочат правителствени данни, надхвърляйки значително спада от 320 хил. барела, очакван от анализатори в анкета на Ройтерс.

Наличностите от суров петрол в ключовия център за съхранение в Кушинг, щата Оклахома, който е и мястото за доставка на фючърсите върху американския суров петрол, са намалели с 943 хил. барела миналата седмица до малко под 22 млн. барела – най-ниското им ниво от юли 2022 г. насам, показват данните.

Свиването на запасите от суров петрол се дължи и на съкращенията на добива с 1,3 млн. барела дневно до края на годината от Саудитска Арабия и Русия, членки на ОПЕК+. Групата ще се срещне на 4 октомври, за да анализира пазарите.

„Очакваме, докато цените на петрола в краткосрочен план се повишават, вероятността за облекчаване на текущите съкращения на доставките да нарасне“, пишат анализатори на National Australian Bank.

„Мисля, че Саудитска Арабия може да допусне много по-високи цени, но не и значително по-ниски, и ако свиването на добива с 10% води до 30% ръст на цените, има логика да го направят“, коментира Грасо.

Президентът Владимир Путин поръча на правителството си да осигури стабилност на цените на горивата за продажба на дребно след повишението им, причинено от засиления износ.

Във връзка с това неговият заместник министър-председател сподели предложения за ограничаване на износа на петролни продукти, закупени за използване в рамките на страната, което още повече ще затегне пазара.

*Цените са актуални към 9:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 28.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още