fallback

Азиатските индекси записаха ръстове въпреки някои мрачни икономически сигнали

Пазарите реагираха и на прогнозата на Китайската народна банка за икономическия растеж от „малко над“ 5% за 2023 г.

11:46 | 27.09.23 г.

По-голяма част от основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията с ръстове, докато инвеститорите оценяват последните икономически данни, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,18 на сто до 32 371,9 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,32% до 2379,53 пункта.

Бордът на Японската централна банка (ЯЦБ) демонстрира липса на единодушие относно това кога регулаторът трябва да започне да повишава лихвените проценти, става ясно от протокол от заседанието на ведомството през юли.

Служител на ЯЦБ заяви, че има „все още много дълъг път преди преразглеждане на политиката за отрицателни лихвени проценти, като рамката за контрол на кривата на доходност трябва да бъде поддържана“.

Континенталният китайски измерител Shanghai composite прибави 0,16% към стойността си, покачвайки се до равнище от 3107,32 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 0,44 на сто до 10 104,32 пункта.

Пазарите реагираха на прогнозата на Китайската народна банка, според която ведомството очаква икономическият растеж на страната да бъде „малко над“ 5% за 2023 г.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 27 септември.

Според Уан Юмин, член на Комисията по паричната политика към централната банка, икономическото състояние на Китай е много различно от това на Япония през 90-те години на миналия век и няма предпоставки за „японизация“. Терминът се отнася до слабия растеж, с който Япония се сблъсква след спукването на балона на активите в началото на 90-те години, което доведе до около две десетилетия икономически застой, дефлация, спад на цените на активите и финансов стрес.

Хонконгският показател Hang Seng записа ръст от 0,65% до 17 580,44 пункта.

Във фокуса на трейдърите попаднаха и новите данни за печалбите на индустриалните фирми в Китай, които отчитат двуцифрен спад за първите осем месеца на годината, като темпът на понижение се охлажда през август. Печалбите са намалели с 11,7% на годишна база към август, като свиването е по-малко в сравнение със спада от 15,5% за първите седем месеца.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi се повиши с 0,09 на сто до 2465,07 пункта.

Австралийският показател ASX 200 отчете спад от 0,11% до 7030,3 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новите данни за инфлацията в Австралия, която се ускорява през август, отразявайки тенденциите в световен мащаб. Индексът на потребителските цени (CPI) в страната се е повишил с 5,2% през август спрямо година по-рано и в синхрон с прогнозите на икономистите, показват данни на статистическата служба (Australian Bureau of Statistics) в сряда. Резултатът засенчва тримесечното забавяне на темпа на ръста на цените и ще бъде в центъра на вниманието на новия гуверньор на Австралийската централна банка Мишел Бълок, която ще води първото си заседание на борда следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 27.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още