fallback

Петролът поскъпва на фона на перспективите за затегнато предлагане през зимата*

Според пазарите намалелите запаси на САЩ в Кушинг също ще подкрепят цената на „черното злато“

08:37 | 27.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се повишават с близо 1 долар в сряда, докато пазарите се фокусират върху затегнатото предлагане, което се очаква да настъпи с наближаването на зимата, и сценарият за „мекото приземяване“ на американската икономика, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поскъпват с 96 цента, или 1,02%, до 94,92 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския суров петрол от типа West Texas Intermediate се повишава с 95 цента, или 1,05%, до 91,34 долара за барел.

Данни за индустрията, публикувани във вторник, показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили миналата седмица с около 1,6 млн. барела, обратно на очакванията на анализаторите за спад от около 300 хил. барела.

Пазарите обаче продължават да се опасяват, че запасите от суров петрол в САЩ в ключовия център за съхранение в Кушинг, щата Оклахома, падат под минималните оперативни нива.

Допълнителните намаления на запасите в Кушинг, мястото за доставка на фючърсите върху американския суров петрол, също биха могли да осигурят нов тласък към повишение на петролните пазари, тъй като това би затегнало допълнително и без това ограничените доставки, заради съкращенията от страна на Организацията на страните износителки на петрол и съюзничките ѝ (ОПЕК+).

„Цените на петрола като цяло са относително високи на фона на затягането на предлагането, което наблюдаваме в момента“, заяви анализаторът на CMC Markets Леон Ли, който обаче добави, че подкрепата за цените от съкращенията на Русия и Саудитска Арабия може да бъде ограничена до края на годината.

„Икономическите данни от страни в Европа и САЩ напоследък са по-слаби…Тенденцията при цените на петрола през октомври може да е колеблива. Малко вероятно е в краткосрочен план цената на барел да надхвърли 100 щатски долара, но се очаква да бъде висока“

Въпреки че някои анализатори очакват сезонната есенна профилактика на рафинериите да помогне за натрупването на запаси от суров петрол, други се притесняват, че високото търсене на петрол за износ може да ги намали.

Освен това анализатори от ANZ Research коментираха в бележка от сряда, че въведената наскоро забрана на Русия за износ на бензин и дизел „ще доведе до засилване на търсенето на суров петрол от страна на рафинериите“.

Миналата седмица Русия наложи временна забрана върху износа на бензин и дизел за всички страни извън кръга от четирите бивши съветски държави с незабавен ефект, за да стабилизира местния си пазар, но по-късно смекчи ограниченията.

Износът на продукти, които вече са приети от „Руски железници“ и „Транснефт", може да продължи, а газьолът с по-високо съдържание на сяра и горивото, използвано за бункероване, ще бъдат освободени от забраната.

Същевременно сценарият за „меко приземяване“ на американската икономика изглежда все по-постижим, заяви гуверньорът на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари във вторник, но има и 40% вероятност Фед да трябва да повиши лихвите „значително“, за да се справи с инфлацията.

Според Кашкари има около 60% вероятност Фед „потенциално“ да повиши лихвите с още четвърт пункт и след това да задържи разходите по заемите стабилни „за достатъчно дълго време, за да върне инфлацията обратно към целта в разумен период“.

По-високите лихви увеличават разходите по заемите, а това може да забави икономическия растеж и да намали търсенето на петрол.

*Цените са актуални към 8:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 27.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още