fallback

Петролът поевтинява на фона на перспективите за по-дълъг период на по-високи лихви*

Анализаторите прогнозират средна цена от 94 долара за барел през четвъртото тримесечие на 2023 г.

10:07 | 26.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават във вторник на фона на опасенията, че търсенето на горива ще бъде потиснато заради по-високите лихви, които централните банки планират да задържат за по-дълго време, и въпреки очакванията за затегнато предлагане, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол от сорта Брент поевтиняват с 93 цента, или 1%, до 92,36 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 91 цента, или 1,01%, до 88,77 долара за барел.

„Страховете от рецесия може отново да определят движението на петролния пазар на фона на увеличаващата се доходност по американските държавни ценни книжа, след като Фед запази ястребовата** си позиция миналата седмица“, твърди Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets в Оукланд.

Водещите световни институции в областта на икономическите политики, Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, през последните дни потвърдиха, че не се отказват от борбата с инфлацията, сигнализирайки, че паричната политика може да остане затегната по-дълго време. По-високите лихви забавят икономическия растеж, което от своя страна намалява търсенето на петрол.

Отделно, в понеделник рейтинговата агенция Moody's заяви, че блокирането на работата на правителството на САЩ ще навреди на кредитния рейтинг на страната – предупреждение, отправено месец след като Fitch понижи рейтинга на САЩ с една степен на фона на кризата с тавана на дълга.

Проблемите с имотите в Китай също натежават върху настроенията, добавя Тенг от CMC, като съобщението на China Evergrande в понеделник вечерта, че е пропуснало изплащане на купон по облигации, предизвика нов песимизъм сред инвеститорите в сектора.

Въпреки че предлагането остава затегнато, тъй като Русия и Саудитска Арабия удължиха съкращенията на добива си до края на годината, Москва в понеделник облекчи временната си забрана за износ на бензин и дизел, издадена допълнително, за да стабилизира вътрешния си пазар.

С празника на Златната седмица в Китай, който започва от неделя, цените на петрола може да бъдат подкрепени от ръста на пътуванията и свързаното с това търсене на петролни продукти от втория по големина потребител на петрол в света.

Цените на петрола са се повишили с около 30% от средата на годината до момента, което се дължи най-вече на затегнатото предлагане, заличавайки 0,5 процентни пункта от растежа на световния брутен вътрешен продукт през втората половина на 2023 г., твърдят от JP Morgan.

Въпреки това шокът „не е толкова голям, че да застраши експанзията сам по себе си“, добавят от JP Morgan в бележка.

„Ние прогнозираме средна цена за барел петрол от 94 долара през четвъртото тримесечие, което ще направи кривата максимално стръмна, преди държавите членки на ОПЕК да облекчат своите ограничения върху доставките“, твърди Баден Мур, ръководител на стратегията за въглеродни емисии и суровини в National Australia Bank.

*Цените са актуални към 9:50 ч.

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:07 | 26.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още