fallback

Петролът поевтинява на фона на прогнози за още лихвени повишения в САЩ*

Според анализатори цените на „черното злато“ ще продължат да се повишават в краткосрочен план

08:46 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като отчетоха най-големия си спад от месец насам на предишната сесия, тъй като очакванията за нови повишения на лихвите в САЩ компенсираха ефекта от намаляването на запасите от суров петрол в САЩ, пише Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент поевтиняват с 62 цента, или 0,66%, до 92,91 долара за барел, а цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава също с 62 цента, или 0,69%, до 89,04 долара за барел – най-ниската такава от 14 септември насам.

„Федералният резерв остави лихвите на същото равнище по време на срещата на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC), както се и очакваше. Въпреки това тази пауза беше възприета като „ястребова“**, което оказа известен натиск върху цените на рисковите активи" като петрола, коментират анализатори на ING в бележка за клиенти.

Федералният резерв на САЩ не повиши лихвите този път, но прогнозира допълнително увеличение до края на годината, което може да забави икономическия растеж и да засегне общото търсене на горива.

Централните банкери на Фед все още смятат, че диапазонът на основните лихви на банката ще достигне своя пик тази година и ще бъде от 5,50 до 5,75% - с четвърт процентен пункт над диапазона в момента.

Ястребовата позиция на Фед подкрепи и щатския долар до най-високата му стойност от началото на март, оказвайки натиск върху цените на петрола.

По-силният долар обикновено оскъпява суровините като петрола за купувачите, използващи други валути.

Енергийните пазари реагираха вяло на данните от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) в сряда, отчитащи свиване на запасите от суров петрол в съответствие с очакванията миналата седмица, като според някои анализатори, спадът е по-малък, отколкото са очаквали.

„Данните на Администрацията за енергийна информация показаха, че запасите в САЩ са намалели с 2,14 млн. барела миналата седмица, доста по-малко от спада от 5,25 млн. барела, отчетен от Американския петролен институт. Разочароващото свиване на запасите беше причина търговците да приберат печалбите си заради ръста на запасите от 10% от началото на септември до момента“, заявиха анализаторите на ANZ в бележка.

Свиването се дължи главно на силния износ на петрол, а запасите от бензин и дизел също са намалели, тъй като рафинериите са започнали есенната си техническа поддръжка, пише в седмичния доклад на EIA.

Въпреки това понижението на цените на петрола беше ограничено от оставащите опасения за дефицит на предлагането в световен мащаб, очакван през четвъртото тримесечие. Запасите от суров петрол в Кушинг, центъра за доставка на WTI, са били най-ниските такива от юли 2022 г. насам, а Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзнички (ОПЕК+) удължи съкращенията на добива си преди няколко седмици.

Някои анализатори все още очакват цените да останат стабилни в краткосрочен план.

„Още няколко спадове биха могли възстановят дискусиите за петролни резервоари, достигащи своя оперативен минимум... Тъй като се очаква съкращенията на производството от страна на Саудитска Арабия и ОПЕК+ да останат в сила до края на годината, запасите вероятно ще достигнат рекордно ниски нива", смятат анализаторите от ANZ.

„Нашият анализ показва дефицит от повече от 2 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие на тази година“, коментира анализаторът на ING Уорън Патерсън.

"Този затегнат пазар, заедно с големите печалби на рафинериите (до голяма степен в резултат от недостига на средни дестилати), предполага, че цените на петрола вероятно ще продължат да се повишават в краткосрочен план", обобщи той.

*Цените са актуални към 8:30 ч.

**Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 21.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още