fallback

Dow записа най-добрата си сесия от началото на август, докато Arm впечатли с дебюта си

Цената на акциите на Arm, част от SoftBank Group, се повиши с 14%, след като разработчикът на чипове дебютира на борсата в Ню Йорк

23:20 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията с ръстове, като Dow записа най-силния си ден от началото на август, докато инвеститорите приветстваха първичното публично предлагане (IPO) на Arm и новата порция икономически данни от САЩ, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се радваше на рали, което го изстреля с 331,98 пункта, или 0,96%, нагоре до 34 907,51 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 0,84% до 4505,17 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с  0,81% до 13 926,05 пункта.

Цената на акциите на Arm, част от SoftBank Group, се повиши с 14%, след като разработчикът на чипове дебютира на борсата в Ню Йорк, записвайки най-силното IPO от началото на годината.

„Успешното IPO на Arm определено подобри настроенията“, коментира Арт Хоган, старши пазарен стратег в B. Riley Financial.

Пазарите реагираха и на новите данни за цените на производител в САЩ, които се повишават през август, отбелязвайки най-големия си ръст от повече от година насам, подкрепени от по-високите цени на енергоизточниците и транспорта.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене се е увеличил с 0,7% през август спрямо месец по-рано, сочат данни на Бюрото по трудова статистика. Бензинът е поскъпнал с 20%, на което се дължи и голяма част от повишението на индекса. Основният PPI индекс, изключващ волатилните елементи като храните и енергоизточниците, ​​също се е повишил с 0,2%.

Междувременно ръководители на инвестиционните подразделения на два от най-големите фонда в света за управление на активи предупреждават, че рискът от настъпване на рецесия се повишава. Водещите инвестиционни мениджъри на BlackRock и Amundi отправят това предупреждение, въпреки че представителите на администрацията във Вашингтон и все повече инвеститори вярват, че повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв (Фед) няма да нанесе значителни щети на икономиката на страната.

"Смятаме, че е много вероятно да настъпи рецесия. Въпросът е колко "дълбока" и продължителна ще бъде тя...", заявява Винсент Мортие, главен инвестиционен директор в Amundi. Фондът управлява активи на стойност от 2,1 трлн. долара.

От своя страна, Рик Райдър, който е главен инвестиционен директор на подразделението за активи с фиксирана доходност на BlackRock, посочва, че през последните седмици е все по-песимистично настроен по отношение на състоянието на икономиката на САЩ. Той отбелязва, че забавянето ѝ вече е започнало.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 14 септември.

На фона на тези новини акциите на Microsoft, Apple и Alphabet поскъпнаха съответно с 0,76%, 0,84 на сто и 1,02%. Цената на книжата на Broadcom, Qualcomm и Micron се повиши съответно с 2%, 1,17 на сто и 1,11%.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 1,76%, а тези на местните конкуренти Ford Motor и General Motors прибавиха съответно 0,12% и 0,24 на сто към стойността си.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши съответно до 4,286% и 4,384 на сто.

Доларовият индекс отчете ръст в стойността си спрямо кошница от шест конкуренти валути в размер на 0,53% до 105,33 пункта.

На петролните пазари цената на международния бенчмарк сорт Брент се повиши с 2,23% до 93,93 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 2,19 на сто до 90,46 долара за барел.

Цената на златото се понижи до 3-седмично дъно на фона на икономическите данни, които засилиха тревогата сред инвеститорите, че Фед вероятно ще продължи да повишава лихвите за по-дълго от очакваното време. Цената на метала се понижи минимално до 1932,80 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 14.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още