fallback

Докладът за инфлацията помрачи настроението на Wall Street*

Трейдърите на фючърси върху федералните фондове смятат, че има 93% шанс Фед да остави лихвите непроменени

18:25 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Wall Street започват сесията в сряда с понижения, докато инвеститорите оценяват доклада за инфлацията, който показа, че базисният показател се е повишил повече от очакваното през август, пише CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отстъпва с 0,02% до 34 639,22 пункта. Широкият измерител S&P 500 се понижава с 0,21% до 4456,49 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 0,21% от стойността си до 13 744,51 пункта.

Акциите на Moderna поскъпват с 6,47% до 112,05 долара за брой, след като американските центрове за контрол и превенция на заболяванията препоръчаха на всички американци на възраст над 6 месеца да се ваксинират с нова доза срещу Covid. Цената на книжата на самолетните компании American Airlines Group и Spirit Airlines също се понижава със съответно 3,61% и 1,62 на сто, след като от двата авиопревозвача заявиха, че по-високите цени ще се отразят на печалбите им през третото тримесечие.

Доклад, публикуван по-рано в сряда, показа, че индексът на потребителските цени през август се е повишил с 0,6% на месечна и с 3,7% на годишна база. Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха увеличение от съответно 0,6% и 3,6%.

Основният индекс на потребителските цени обаче, който изключва волатилните компоненти като храни и енергоносители, е нараснал с 0,3% на месечна и 4,3% на годишна база през август при прогнози за 0,2% и 4,3%. Представителите на Федералния резерв обръщат по-голямо внимание на основния показател, тъй като той дава по-добра представа за това накъде се очаква да поеме инфлацията в дългосрочен план.

„Този доклад прекъсва поредицата от добри новини и става все по-трудно да се говори убедително за победа над инфлацията. Той няма да повлияе резултатите от предстоящите заседания на комисията по паричната политика на Фед. Те няма да действат, не са дали сигнал че ще го направят и пазарните участници не го очакват от тях. И това е така, защото забавиха темпа на затягане", заяви Винсент Райнхарт, главен икономист в Dreyfus and Mellon. „Ако повишават лихвите отново, то ще го направят през ноември“, посочи той.

По-голяма част от участниците на Wall Street очакват пауза в повишаването на лихвите следващото заседание на Фед. Залозите на трейдърите на фючърси върху федералните фондове, събрани чрез инструмента CME FedWatch, сочат, че има 93% вероятност лихвите да останат непроменени.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се увеличава до съответно 4,278% и 4,358%.

На петролните пазари фючърсите върху суровия петрол от европейския сорт Брент поскъпват незначително с 6 цента, или 0,07%, до 90,12 долара за барел. Цената на фючърсите върху американския петрол от типа West Texas Intermediate се понижава с 3 цента, или 0,03%, до 88,81 долара за барел.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,073 долара. Стойността на британския паунд се повишава до 1,249 долара за брой.

Цената на златото се понижава с 0,06% до 1933,9 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:25 | 13.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още