fallback

Икономическите данни от Япония и Южна Корея оставиха борсите в Азия на червено

Проучването на Ройтерс Tankan показа, че доверието на бизнеса в региона е намаляло през септември

11:54 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията в сряда с понижения, тъй като инвеститорите оценяваха ключовите икономически данни, публикувани от Япония и Южна Корея, пише CNBC.

Безработицата в Южна Корея през август е била на ниво от 2% - най- ниското такова от юни 1999 г. насам. Междувременно доверието на бизнеса в Япония е спаднало през септември както при компаниите във фабричния сектор, така и в този на услугите, показват резултатите от проучването на Ройтерс Tankan.

Индексът, измерващ доверието сред големите фабрики, е спаднал до 4 пункта през септември от 12 пункта през август. Показателят за сектора на услугите също се понижава с 9 пункта до 23 пункта през септември.

На пазара в Япония индексът Nikkei 225 се понижи с 0,43% след тридневната си печеливша серия, а Topix записа по-малък спад от 0,27%.

Страната публикува и данни, които показаха, че инфлацията при продажбите на едро в Япония се е забавила за осми пореден месец през август.

Индексът на цените на корпоративните стоки (CGPI), измерващ цените, на които компаниите се таксуват едни други за стоки и услуги, е нараснал с 3,2% на годишна база през август в сравнение с ревизираната стойност от 3,4% през юли.

Таблица: CNBC

Южнокорейският индекс Kospi изостана с 0,16%, докато Kosdaq изтри 1,16% от стойността си. В Австралия показателят S&P/ASX 200 се понижи с 0,8%.

Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза спад от 0,25 на сто, а пазарите в континенталната част на Китай също приключиха с понижения. Референтният бенчмарк CSI 300 изтри 0,92% от стойността си в края на сесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 13.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още