fallback

Nasdaq изтрива 1% от стойността си, тласнат надолу от технологичните акции

Цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от ноември 2022 г. насам

23:49 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси на на Wall Street приключват сесията във вторник с понижения, като технологичният показател Nasdaq Composite изтри 1% от стойността си, след като акциите на Oracle се сринаха на фона на разочароващите резултати на компанията, а книжата на технологичните компании също попаднаха под натиска на инвеститорите, съобщава CNBC.

Същевременно широкият измерител S&P 500 също отбеляза спад от 0,6%, а бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се търгуваше почти без промяна.

Акциите на Oracle се представиха най-слабо в състава на S&P 500, като поевтиняха с 13%, след като продажбите на компанията през последното тримесечие не отговориха на прогнозите и прогнозата за приходите на компанията също беше разочароваща. Цената на книжата на други конкурентни компании в областта на облачните услуги, включително Amazon, компанията майка на Google Alphabet и Microsoft също се понижи.

„Oracle, която не е една от водещите компании, но все пак осигурява добър поглед върху разходите на бизнеса, при това на по-големите компании, разочарова с резултатите си днес и това е един от факторите, които потискат както Nasdaq, така и S&P“, коментира Ким Форест, основател на Bokeh Capital Partners.

Акциите на Apple поевтиняха след представянето на новия модел iPhone. Последно цената им се понижи с повече от 2%. Междувременно книжата на Adobe също поевтиняха с повече от 3 на сто преди компанията да представи резултатите си тази седмица.

На петролния пазар цените на двата основни сорта достигнаха най-високите си нива от ноември 2022 г. насам, тъй като във вторник ОПЕК направи стабилна прогноза за растеж на търсенето през тази и следващата година. Фючърсите върху суровия петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 1,91% до 88,96 долара за барел спрямо около 66 долара за барел през март, а фючърсите върху европейския петрол от сорта Брент поскъпнаха с 1,72% до 92,2 долара за барел. Цената на акциите на енергийните компании също се повиши – с над 2% при Chevron и Exxon Mobil.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се понижи до съответно 4,274% и 4,351%.

На валутните пазари стойността на еврото се понижи до 1,073 долара за брой.

Златото поевтиня с 0,59% до 1935,8 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 12.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още