fallback

Инфлацията все още може да разклати пазарите

В приказката за Златокоска накрая мечките побеждават и освен ако акциите не напишат нова приказка, годината вероятно пак ще е мрачна за инвеститорите

11:08 | 12.09.23 г.

През лятото приказката за Златокоска обзе финансовите пазари. Ключовите икономически данни не бяха нито твърде „горещи“, нито твърде „студени“, а точно като овесената каша, станала любима на момиченцето в приказката.

Данните за работните места и инфлацията бяха достатъчно силни, за да подскажат, че икономиката, най-вече на САЩ, успешно устоява на кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти, пише FT. Данните обаче са и достатъчно скучни, за да предполагат, че може да няма нужда централната банка да прави повече, за да изпълни целите си за инфлацията.

Лятото обаче свърши и инвеститорите си спомниха, че в края на историята за Златокоска едно малко дете е ужасно изпрашено от враждебни животни, които го преследват в гората. В края на историята победителите са мечките.

Така е и на пазарите. Август донесе първия месечен спад на референтния индекс S&P 500 от февруари насам, а първите дни на септември са слаби за пазарите и от двете страни на Атлантическия океан.

Цената на петрола също допринася за изнервянето на инвеститорите. Цената на суровия петрол сорт Брент надхвърли 90 долара за барел тази седмица за първи път от ноември миналата година, след като Саудитска Арабия и Русия решиха да удължат срока на намалени доставки. Бенчмаркът поскъпва с една четвърт от юни насам, което отново разпалва опасенията за инфлация.

Изведнъж историята, която инвеститорите си разказват, за да разберат непостоянните пазари, се променя. Дали това има значение? Вероятно не. Когато обаче всички се опитват да разберат как и кога растежът и бързата инфлация ще отстъпят място на неуловим икономически спад в САЩ, това започва да се случва. „Това е наративен пазар“, коментира Салман Ахмед, глобален ръководител на макро и стратегическо разпределение на активи във Fidelity International.

През последните няколко месеца основният наратив беше съсредоточен върху меко приземяване, при което централните банки успяват да укротят инфлацията без драстична загуба на работни места или сериозни икономически сътресения.

Песимистите признават, че са сбъркали с прогнозите тази година, вкл. и Ахмед. САЩ удобно избегнаха рецесия, фондовите пазари се повишиха в противовес на очакванията за понижение. Ахмед обаче е убеден, че вредите от агресивната поредица от повишения на лихвените проценти на Фед ще се усетят в един момент.

Досега фокусираните върху растежа акции и рисковите елементи от пазарите на облигации, все още поддържани от излишната ликвидност във финансовата система и ентусиазма около изкуствения интелект, се представяха така, сякаш покачванията на лихвените проценти нямаха особено значение. Трудно е да си представим, че това може да продължи вечно, особено когато всички онези по-нестабилни компании, които пируваха с евтини пари след пандемията от коронавируса, трябва да започнат да връщат дълговете при високи лихви.

Този проблем е вече очевиден в Европа, където акциите са в застой, а еврото поевтинява спрямо долара от седмици.

„Европа се намира в интересен момент и сложна ситуация“, коментира Густаво Мадейрос, ръководител изследвания в Ashmore. „Въздействието на увеличенията на лихвите се усеща много по-рано в Европа, където по-голямата част от заемите са краткосрочни банкови кредити“, допълва той. Голямото намаление на лихвите в Полша тази седмица може да се окаже предупреждение за това, което предстои на по-развитите пазари.

Изведнъж пазарните участници откриват, че е по-лесно да изтъкват причини за предпазливост. Цената на петрола е една от тях. Скокът в европейските цени на газа тази седмица също носи усещане за дежавю. Икономиката на Китай очевидно е под напрежение и това натрупва допълнителен стрес върху ключовия индустриален сектор в Германия. Дори Apple, която се счита за акция убежище през последните години, изтри 7% от пазарната си капитализация миналата седмица, след като китайските власти принудиха държавни служители от няколко агенции да спрат да използват iPhone. Това е сериозен удар за американските пазари, които разчитат до голяма степен на малко технологични акции.

Дори добрите новини вече са лоши новини. Данните, които показват, че секторът на услугите в САЩ е в изненадващо лошо състояние, отблъснаха инвеститорите, защото те се опасяват, че Фед все още не е направил достатъчно за инфлацията.

Всичко това звучи доста като 2022 г. - ужасна година за инвеститорите, които трябваше да се справят с потъващи акции и спад в цените на облигациите. Различното в ситуацията сега е, че ръстът от 13% на световните акции от началото на годината досега предлага буфер, както и голямата доходност по сигурните държавни облигации.

Освен ако акциите не успеят да започнат нова приказка до края на годината, 2023 г. може пак да е мрачна за инвеститорите и пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 12.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още