fallback

Минният сектор тласна нагоре европейските борси в началото на седмицата

Инвеститорите в Европа са в очакване на данните за инфлацията в САЩ и решението на ЕЦБ за лихвите

20:35 | 11.09.23 г. 1

Европейските борси завършиха с ръст сесията в понеделник, като минният сектор поведе ръстовете, а цените на повечето основни метали нараснаха. Инвеститорите са в очакване на ключови данни за инфлацията в САЩ и решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) за паричната политика по-късно тази седмица, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 нарасна с 0,3% и завърши сесията на близо едноседмичен връх.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,25% до ниво от 7496,87 пункта. Германският DAX прибави 0,36% към стойността си до 15 800,99 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,52% и завърши сесията на ниво от 7278,27 пункта.

Европейският минен сектор нарасна с 2,4%, след като цените на повечето основни метали се повишиха заради перспективите за по-добро търсене от водещия потребител Китай.

Положителните данни за инфлацията и новите мерки за стимулиране на икономиката от Пекин се прибавиха към признаците, че втората по големина икономика в света се стабилизира.

Данните за инфлацията в САЩ, които трябва да бъдат публикувани в сряда, може да зададат тона на очакванията за лихвите в света, а ЕЦБ се очаква да запази непроменена водещата си лихва на ниво от 3,75% на заседанието си в четвъртък.

Преди решението за лихвите Европейската комисия понижи прогнозите за растежа в еврозоната, тъй като търсенето от потребителите страда заради високата инфлация, а водещата икономика Германия изпадна в рецесия тази година.

Автомобилният сектор отбеляза ръст от 1,1%, след като Morgan Stanley повиши прогнозата си за най-високо оценяваната автомобилна компания в света Tesla.

Италианският бенчмарк FTMIB, в който банките имат силно присъствие, поведе ръстовете сред европейските борси, като се повиши с 1%, след като отбеляза спад от над 1% миналата седмица.

На корпоративния фронт книжата на Vistry Group поскъпнаха с 12,6%, след като британската компания за жилищно строителство съобщи, че ще слее бизнеса си с достъпни жилища Partnerships с дейностите си по жилищно строителство.

Цената на акциите на MTU Aero Engines се понижи с 12,1%, след като германският производител на двигатели за самолети съобщи, че проблеми с турбореактивните двигатели в американския ѝ партньор Pratt & Whitney се очаква да нанесат удар за един милиард евро на печалбата на компанията.

Книжата на AstraZeneca поевтиняха с 3,2% и натежаха върху Stoxx 600. Трима анализатори и един акционер в компанията съобщиха пред Ройтерс, че спадът се дължи на съобщение на Mail on Sunday, че главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания е уведомил приятели и консултанти в тесен кръг, че може да напусне компанията още догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 11.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още