fallback

Повишение или пауза – ЕЦБ трябва да реши дилемата си тази седмица

Очакванията са, че лихвите ще останат непроменени, но никой от централните банкери не го потвърди категорично

12:35 | 11.09.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централните банкери от Европейската централна банка (ЕЦБ) по-рано заявиха, че зад действията им ще стоят данните. Ако отчетат забързваща се инфлация, ще отговорят с ново повишение в безмилостния цикъл на затягане. Но ако усетят, че действията им дават резултат и ръстът на цените се забавя – може и да направят пауза този път.

Решението, което европейският регулатор трябва да вземе тази седмица, обаче се оказа едно от най-несигурните в настоящия цикъл на затягане на паричната политика и това се усети и ясно в изявленията на представителите на централната банка. Гуверньорът Кристин Лагард избегна да даде ясен сигнал за намеренията си.

„Действията трябва да говорят повече от думите“, заяви Лагард миналата седмица на семинар, организиран от Европейския икономически и финансов център. „Повишихме основните си лихви с общо 425 базисни пункта в рамките на 12 месеца – рекорден темп за рекордно време. И ние ще постигнем навреме целта си да върнем инфлацията към средносрочната цел от 2%“, каза тя.

Голяма част от наблюдателите на пазара смятат, че ЕЦБ ще остави лихвите на същото равнище за първи път след като ги повиши девет пъти и лихвата по депозитите достигна своя 22-годишен връх от 3,75%.

Някои от ястребите* на европейския регулатор обаче продължиха да настояват за още затягане. Гуверньорът на централната банка на Словакия Петер Казимир заяви миналата седмица, че според него по-разумното решение е лихвите да бъдат повишени на срещата на 14 септември с 25 базисни пункта и едва след това да бъде направена пауза, която може би ще отбележи и края на затягането.

Последните данни обаче не помогнаха особено на централните банкери. От една страна стана ясно, че инфлацията в еврозоната през август се е задържала над 5%, с което остава над два пъти по-висока от целта.

От друга, икономическият растеж в региона се оказа по-слаб от очакваното през второто тримесечие, като брутният вътрешен продукт беше ревизиран в низходяща посока до 0,1%. Забавящата се икономика често е сигнал, че действията на централната банка дават резултат и това допълнително наклони везните към пауза в цикъла на затягане.

Накрая германските данни замъглиха допълнително картината за еврозоната. Най-голямата икономика в региона, спечелила си титлата „болният човек на Европа“ след зимната рецесия, отново не публикува данни, които да успокоят централните банкери. Инфлацията, според хармонизирания индекс на потребителските цени на ЕС, е била на ниво от 6,4% през август,  което все още е прекалено високо, за да бъде игнорирано от ЕЦБ.

Така несигурността около решението на банката все още остава голяма, а това се отрази и на пазарите в региона. Германският DAX се понижи с 1,03% до 15 740, 30 пункта, а френският CAC 40 отбеляза седмичен спад от 1,25% до 7240,77 пункта. Инвеститорите обърнаха внимание и на данните за бизнес активността, която се е свила в двете най-големи икономики на еврозоната през август.

Британският сектор на услугите също е бил по-слаб през август, но основният индекс на фондовата борса във Великобритания FTSE 100 остана почти без промяна тази седмица, напредвайки с едва 0,18% до 7464,54 пункта.

Основните индекси на Wall Street бяха с отрицателните резултати тази седмица тъй като очакванията, че Федералният резерв ще повиши лихвите повече от очакваното на следващата си среща отново се засилиха. Допитване на Фед сред регионалния бизнес също отчете, че растежът на американската икономика и на трудовия пазар са се забавили през юли и август и много компании очакват ръстът на заплатите да намалее в краткосрочен план. Голяма част от централните банкери обаче заявиха, че може да е необходимо още едно повишение, докато инфлацията не се забави убедително към целта от 2%.

За седмицата бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изостана с 1%, до 34 576,59 пункта. Широкият измерител S&P 500 се е понижи с 1,3% до 4457,49 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite записа спад от 1,9 %, до 13 761,53 пункта.

Фондовите борси в Азиатско-Тихоокеанския регион също останаха на червено тази седмица. Данните за Китай, втората по големина икономика в света показаха, че тя може и да не изпълни целта си за годишен растеж от 5%, заради задълбочаващия се срив на имотния пазар, слабите потребителски разходи и намаляващия растеж на кредитирането. Външната търговия на страната е била слаба през август като и при износа, и при вноса е отчетен спад. Това доведе до понижение на показателя Shanghai Composite с 0,93 до 3116,72 пункта миналата седмица. Бенчмаркът на борсата в Хонконг Hang Seng също изостана с 2,11% до 18 202,07 пункта. Япония отчете по-бавен икономически растеж през второто тримесечие, дължащ се на спад при капиталовите разходи и заплатите. Това помрачи настроенията на инвеститорите и японският Nikkei 225 се понижи с 0,58% до 32 606,84 пункта.

Седмицата беше добра за петролният пазар, като двата бенчмарка Брент и West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с около 2% до съответно 90,65 и 87,51 долара за барел.

Инвеститорите вече наблюдават новите ключови събития, които ще задвижат пазарите по един или друг начин тази седмица. Ето кои точно са те:

Всички погледи в САЩ ще бъдат насочени към доклада за инфлацията и продажбите на дребно. Общата инфлация се очаква да се е ускорила с 3,6 % през август на годишна база. От друга страна прогнозата за базисната инфлация сочи ниво от 4,3 % през август, най-ниското от септември 2021 г. насам. Сред останалите важни данни от региона се нареждат и тези за индустриалното производство, цените на производител, предварителната оценка на потребителските настроения в Мичиган, индексът на NY Empire State за фабричното производство, а също и решението на правителството за бюджета за месеца.

В Европа представителите на ЕЦБ ще вземат решение за курса на паричната политика в четвъртък. Очаква се централната банка да запази разходите по заемите на същото равнище след девет последователни увеличения, с които лихвата по депозитите достигна 22-годишен връх от 3,75%. На статистическия фронт като най-ключови се открояват окончателните данни за инфлацията в Испания, Франция и Италия. В Германия инвеститорите ще проследят проучването на ZEW за икономически нагласи и данните за цените на едро. Тази седмица ще бъдат публикувани резултати и за промишленото производство в еврозоната, разходите за труд, растежа на заплатите и търговския баланс на региона.

От Великобритания ще следим набор от основни показатели, даващи представа за икономическото здраве на страната, а именно нивото на безработица и увеличението на заплатите, ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) за месец август, търговския баланс и индустриалното производство.

Турция пък ще публикува данни за индустриалното си производство, продажбите на дребно, нивото на безработица в страната и информация за текущата си сметка.

В Китай поредица от доклади за август ще даде най-актуална представа дали първоначалните мерки за държавна подкрепа вече да са оказали влияние върху забавящата се икономика. Очаква се леко възстановяване на ръста на потребителските цени, на броя на новите заеми в юани, на индустриалното производство и на продажбите на дребно.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 11.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още