fallback

"Бианор Холдинг" увеличава продажбите, но излиза на загуба за полугодието

Финансовият резултат е заради ръста на разходите, свързан с приключването на придобиванията на две ИТ компании

11:36 | 07.09.23 г.

„Бианор Холдинг“ АД увеличава продажбите през първата половина от годината. Заради ръст в разходите обаче, свързан най-вече с придобиването на две други ИТ компании, дружеството излиза на загуба. Това се вижда от консолидирания отчет на компанията за периода януари-юни 2023 г., публикуван на сайта x3news.com.

Групата е приключила сделките в края на юни и резултатите на тези компании ще се консолидират в отчета за третото тримесечие.

При проформа консолидация през второто тримесечие групата реализира печалба от малко над 100 хил. лева.

Финансово представяне

Продажбите на „Бианор Холдинг“ за полугодието възлизат на почти 2,9 млн. лева в сравнение с 2,3 млн. лева година по-рано, което е с над 25% повече.

Общите приходи са за почти 3,1 млн. лева за отчетния период в сравнение с близо 2,6 млн. лева година по-рано, или отчитат 19,4% ръст на годишна база.

Общите разходи на компанията се увеличават до 3,26 млн. лева към края на юни при 2,5 млн. лева година по-рано, което е с 31,4% повече на годишна база.

Нарастват повечето от основните разходни пера – за външни услуги с близо 6%, с почти 100% за амортизации, с 42% за персонал. Ръстовете са свързани с разходите за придобиването на компаниите Databreathe и ITIDO.

Сделките са финализирани на 26 юни, показва междинният доклад на „Бианор Холдинг“. Групата даде заявка, че ще осъществява и други придобивания, за да диверсифицира услугите си.

Към края на юни дружеството отчита консолидирана загуба в размер на 171 хил. лева при печалба от 106 хил. лева година по-рано. От компанията посочват, че очакват да се върнат към печалба следващото тримесечие, тъй като загубата е заради разходите около придобиванията, които са с еднократен характер.

В последната година акциите на дружеството поевтиняват с 1,5%. 

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 07.09.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още