IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на Саудитска Арабия и Русия тласкат нагоре цените на петрола*

Пазарите са разтревожени от потенциалния недостиг на доставки в следващите месеци

09:34 | 06.09.23 г. 18
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цените на петрола се повишават, тъй като пазарите са разтревожени от недостиг, след като Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволните си съкращения на доставките до края на годината, предава Ройтерс.

Фючърсите върху европейския сорт Брент поскъпват с 14 цента до 90,18 долара за барел, докато при американския суров петрол от типа West Texas Intermediate (WTI) повишението е с 12 цента до 86,81 долара за барел.

Инвеститорите очакваха Саудитска Арабия и Русия да продължат своите доброволни съкращения само до октомври, ето защо тримесечното удължаване не беше очаквано.

„Тези решния значително затягат световния пазар на петрол и могат да доведат само до едно нещо: по-високи цени на петрола в световен мащаб“, пише в бележка Хорхе Леон, старши вицепрезидент на консултантската компания Rystad Energy.

Трудно е да се предвиди въздействието, което тези съкращения ще окажат върху инфлацията и икономическата политика на Запада, но по-високите цени на петрола само ще увеличат вероятността от по-голямо фискално затягане, особено в САЩ, с цел ограничаване на инфлацията, смята той.

Rystad изчисли, че глобалното търсене ще надхвърли предлагането с около 2,7 млн. барела на ден през следващото тримесечие.

Саудитска Арабия ще удължи доброволното си намаляване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден с още три месеца до края на декември 2023 г., съобщи държавната информационна агенция SPA във вторник, цитирайки представител на енергийното министерство.

Русия продължи своето доброволно решение да свие износа си на петрол с 300 хил. барела на ден до края на тази година, обяви вицепремиерът Александър Новак във вторник.

Действията на Саудитска Арабия и Русия са в допълнение към съкращенията през април, договорени от няколко произвоители от ОПЕК+, които продължават до края на 2024 г.

И двете страни ще преразглеждат решенията за съкращенията си ежемесечно, за да решат дали са нужни още подобни действия, или увеличаване на производството спрямо пазарните условия, посочиха от SPA и Новак.

„Решението за удължаване на съкращенията на производството подчертава тяхната отдаденост на ценовата стабилност в предизвикателна пазарна среда“, посочва Суганда Сачдева, изпълнителен директор и главен стратег в Acme Investment Advisors.

Сачдева обаче добавя, че годишният период на поддръжка на рафинериите в САЩ от септември до октомври може да ограничи търсенето на суров петрол и потенциално да действа като възпиращ фактор за нарастващите цени на петрола.

* Данните са актуални към 09:06 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 22
zelka007
преди 10 месеца
как е друзя антиваксъре-газовици , водите ли записки по наблюдението ... ?! ... 12:00 - ФЕЦ 1296МВт (не е зле за облачен ден , а ?!) и ВяЕЦ - 380МВт ... в Нова Зеландия има построени 17 вятърни парка . а геотермалните централи са 20 на брой и продължават да строят нови ... газ и въглища газят , пък глей кви ги вършат ... :))) ... https://app.em6.co.nz/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 18
data
преди 10 месеца
Само да не стане кат предното съкращаване на добива , че цената и тогива тръгна рязко нагоре , че после още толкоз рязко се устреми надоле та се наложи и сегашното съкращаване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
А да и плюене по възобновяемите източници (щот си продал нивата на село да си купил акцийки на газпромчето, дето плащало дивиденти, хахааа)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 Митьо, торба лой, елементарен си, като шаран, само се пуска статията за газ/петрол или за Украйна и се закачаш на куката моментално. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 13
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Да не се опитваш да смажеш опонентите си на тема ефективност и надеждност на ВЕИ с факта, че на 06.09., по пладне, ФвЕЦ генерират на макс? Търчи-лъжи. Феноменален тъппанаррр!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 25
zelka007
преди 10 месеца
как е друзя антиваксъре-газовици , водите ли записки по наблюдението ... ?! ... 11:00 - ФЕЦ 1068МВт (не е зле за облачен ден , а ?!) и ВяЕЦ - 390МВт (ветровито е днес) ... :))) ... португалците завършват строителството на незнамсикоявече ПАВЕЦ , ама те са започнали още преди 2000ната година да инсталират ВяЕЦ и са мислили с какво ще балансират и съхраняват ... пък ние ще си горим въглища , щото ковачки и корнелия тъй рекоха . и ще се облъчваме , щото референдума тъй реши ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 24
zelka007
преди 10 месеца
на форумните енергетици препоръчвам да следят днес , един валежен и облачен ден , товарът на ЕСО ... целта на политико-икономическото задание ще бъде : има ли ток от ФЕЦ и ВяЕЦ в облачно-дъждовно-мрачно-студено време ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 27
zelka007
преди 10 месеца
колкото по-скъп петрол , толкова повече електрички по пътищата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още